SSH: Varemærke eller open source?

Finske SSH Communications Security har registreret "SSH" som varemærke og kræver, at andre firmaer og open-source-projekter skal stoppe med at bruge navnet i deres produkter.

SSH (secure shell) er efterhånden blevet et synonym for sikre forbindelser over Internet. Det oprindelige program blev udviklet af finske Tatu Ylönen i 1995 og registreret som varemærke i 1998. SSH er blevet udviklet i tæt samarbejde med open-source-samfundet, og der eksisterer utallige mere eller mindre officielle varianter.


Men nu skal det være slut med mangfoldigheden af SSH-produkter. Ylönen har i mellemtiden startet et firma, SSH Communications Security, der sælger en kommerciel udgave af programmet. I et brev til en udviklergruppe fra midten af februar skriver Ylönen, at brug af SSH-varemærket krænker firmaets intellektuelle rettigheder, og skader ham, hans firma og hans kunder.


Ylönen ønsker at forhindre, at andre end hans firma kan benytte de tre bogstaver, SSH, i deres produkter. Men samtidig risikerer han at miste den opbakning i open-source-samfundet, der har gjort programmet så populært - og betydet, at frivillige programmører har investeret deres tid i at videreudviklet programmet til sikker terminal-opkobling over Internet.


SSH Communications tilbyder to versioner af programmet, én gratis udgave og en kommerciel version. Men ingen af programmerne er publiceret under en officiel open-source licens, f.eks. GNU.


Et af de største SSH-projekter på Internet er OpenSSH, der er baseret på en videreudviklet version af den kildetekst, som Ylönen offentliggjorde i 1995. Men der findes også mange andre "SSH" projekter, f.eks. KSSH, et front-end til KDE-brugerfladen, ScanSSH, en netværksscanner og Nifty Telnet SSH, en klient til Macintosh.


Endnu er det uklart, om SSH Communications vil forsøge at gennemtvinge retten til sit varemærke gennem retssager. Indtil nu har firmaet kun haft held til at overbevise én organisation om at ændre navnet på sit secure shell projekt; Internet Engineering Task Force har valgt den mindre kontroversielle betegnelse "SecSH".


(Kilde: CNET)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere