Klumme: Ikke en hvilken som helst verdens bedste IT-nation

Er der en særlig dansk model for vidensamfundet på samme måde, som vi i årtier har udviklet på en særlig dansk velfærdsmodel, spørger Lisbeth Knudsen fra Dansk Dataforening.

Regeringens nyetablerede IT-kreds har fået en spændende arbejdsopgave. Den skal finde frem til nogle af de kvalitative måleparametre, som Danmark skal kendetegnes ved, når vi engang er blevet trætte af at måle de kvantitative sider af IT-kapløbet. Er der med andre ord en særlig dansk model for vidensamfundet på samme måde, som vi i årtier har udviklet på en særlig dansk velfærdsmodel med de kvaliteter, der uanset partifarve er næsten almindelig konsensus om.


Statsministeren har opstillet visionen om, at Danmark skal være en af verdens førende IT-nationer. IT- og forskningsministeren har fulgt temaet op med at stille spørgsmålet til regeringens IT-kreds: Verdens bedste – til hvad? Når vi har kæmpet os trin for trin op af rangstigen over nationer med størst udbredelse af internet, pc’er, digitale tilbud, nye mobile devices, bredbånd-udbredelse m.m., og når vi har formået at skabe boom i antallet af kreative, dynamiske IT-virksomheder – hvad er det så, der skal være de kvalitative resultater af alle anstrengelserne.


Det, der gør spørgsmålet interessant, er selvfølgelig at Danmark ikke er ene i verden om gerne at ville være førende IT-nation. Kan vi som på miljøområdet med vindmølleindustriens eksportsucces over hele verden forene en stærk dansk politisk enighed om et bæredygtigt miljø med dertil hørende livskvalitet for landets borgere med gode solide kontanter og nyttige eksportindtægter. Kan vi skabe det udviklingsmiljø, der får udenlandske virksomheder til at investere den nye »grænse-løse« IT-kapital i Danmark, fordi vi har de hjerner, de rammer og den samfundsmæssige kvalitet for borgere her i landet der gør, at vi både kan holde på vore egne mest kreative medarbejdere og tiltrække andre fra udlandet.


Den danske velfærdsmodel har nogle forudsætninger om fri adgang til sundhedsvæsenet, fri skolegang, social tryghed, ansvar for miljøet, lighed for loven, kulturtilbud til alle gennem gratis biblioteker m.v. Kan man omsætte det til en række kvaliteter, som vi gerne vil have, at det nye netværkssamfund er præget af. F.eks. at IT og Internettet skal være tilgængeligt for alle.


Kunne man opstille nogle mål for, at gennemførelsen af de digitale forvaltning i det offentlige ikke alene skal anvendes til at klare at erstatte manglen på arbejdskraft i det offentlige i de kommende år, men at det også skal bruges til bedre omsorg, dialog og samtale med de borgere, der har brug for det. Om kort tid præsenterer et udvalg under IT og Forskningsministeriet sit bud på de gældende IT-rettigheder for borgerne. Og allerede nu bør vi begynde at skrive på de nye, som bør tage afsæt i, hvad det er for kvaliteter den danske model for netværkssamfundet skal have. Vi bliver ikke de bedste ved at være lige som alle de andre.


Af Lisbeth Knudsen, medlem af Dansk Dataforenings bestyrelse og af regeringens IT-kreds




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere