4G kan give mere kabelkoks i fremtiden

Indstråling, der forstyrrer kabeltv-signaler, kan blive værre med næste generations mobile bredbånd

De danskere, der har problemer med flimmer og sort skærm på visse af kanalerne på deres kabel-tv-abonnement, bør følge den teknologiske udvikling på teleområdet med særlig interesse.

Om nogle år kan problemerne måske blive meget værre.

Problemet med kabel-koks skyldes indstråling, hvor kabeltv-signalerne påvirkes af andre luftbårne signaler, der skaber kludder i billedet.
De kabelkunder, der er ramt af problemer i dag, slås blandt andet med indstråling fra det nye digitale sendenet, som gik i drift den 1. november. Indstrålingen er størst, når man er tæt på den håndfuld af store sendemaster, der er placeret rundt omkring i landet.

Men måske kommer der endnu mere indstråling fra det kommende LTE-net, der er næste generation af det mobile bredbånd.

Ud over den normale frekvens på 2,5 GHz – som ikke vil skabe forstyrrelser - kommer der måske en lavere frekvens til senere, som meget vel kan give mere koks i kabel-tv-verdenen.

Humlen ved den øgede indstrålings-risiko på LTE-nettet er en beslutning, som kulturministeren og videnskabsministeren tog i sommer.
Med opbakning fra Folketinget blev det besluttet, at en af de otte mux’er – altså frekvensområder – som Danmark har til rådighed for tv-transmisison – i fremtiden skal bruges til andet end tv. Den gamle tv-frekvens Mux 7, der dækker frekvensområdet 800 MHz – skal særligt anvendes til det mobile bredbånd, hedder det i beslutningen.

800 MHz er et relativt lavt frekvensområde. Derfor er det er nemmere at få signalerne spredt over et større område end tilfældet er med signalerne på det langt højere 2,5GHz-område, der skal være det primære område for LTE-nettet.

”Med 800 MHz bliver det betydeligt nemmere at dække yderområder med mobilt bredbånd. Det har også den fordel for leverandørerne, at det bliver billigere at foretage udbygningen,” fortæller chefkonsulent Kristian Borten fra Telestyrelsens frekvenskontor.

Han bekræfter, at en lavfrekvent indståling fra mange lokale 4G sendemaster måske kan give større indstrålingsproblemer i kabeltv-anlæg, end tilfældet er det med det aktuelle indstålingsproblem fra det ditale tv-sendenet..

Hos YouSee, der er langt den største kabeltv-udbyder, frygter man, at forholdene bliver kaotiske. Indstrålingen kan føre til, at det bliver umuligt at bruge et større antal kanaler i både fællesantenneanlæg og i almindelige kabel-tv-installationer.

YouSees direktør Niels Breining vurderede for nylig overfor Børsen, at anvendelsen af den gamle tv-frekevns til mobilt bredbånd vil koste ti kanalpladser i kabeltv-nettet.

Der er dog lang fra taget nogen fast beslutning om at inddrage Mux 7 til mobilt bredbånd. It og Telestyrelsen oplyser, at man er i færd med at undersøge eventuelle problemer. Blandt andet har styrelsen etableret en debatside, hvor folk kom komme med input til 800 MHz-problemet.

Men indstråling eller ej, så har mange lande i samme situation som Danmark besluttet at tage skridtet fuldt ud. Både i Norge, Sverige og Tyskland skal 800 MHz-båndet i de kommende år træde i det mobile bredbånds tjeneste.

Hvis det besluttes at bruge 800 MHz-frekvensen til mobilt bredbånd vil en mulig implementering kunne finde sted omkring 1. januar 2013.

LTE-nettet ventes at blive udbudt i auktion i begyndelsen af næste år, og da teleselskaberne vil skulle bruge en del tid på at opbygge og udbygge nettet, er det først sandsynligt at det hurtige mobile bredbånd vil kunne benyttes bredt i 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere