Brancheforening advarer mod misbrug af studerende

Primært små it-virksomheder benytter studerende som arbejdskraft i mangeltider, men brancheforening advarer mod overforbrug af arbejdskraft.

Når it-branchen mangler kvalificeret arbejdskraft, er der andre veje at gå. It-virksomheder kan enten outsource eller ansætte selvlærte it-professionelle. En anden mulighed er studerende.

Men virksomhederne skal passe på, at de ikke hiver for meget saft og kraft ud af de studerende, så deres studier bliver forlænget, mener brancheforeningen ITEK under Dansk Industri.

»Selvfølgelig kan man sige, at virksomhederne har brug for de her studenterhjælpere, men jeg oplever at mange studenter er opmærksomme på ikke at arbejde over 20 timer. De vil hellere blive færdig med uddannelsen,« beretter Tom Togsverd, der er direktør for ITEK. Han har selv oplevet, at en studentermedarbejder sagde fra, da der var brug for for ekstra arbejdskraft.

Og det er godt med et loft for studenterhjælpen, mener Togsverd. Branchen skyder sig selv i foden ved at bruge studerende så meget, at deres studier bliver forlænget. Fokus skal i stedet være på at få de unge færdige så hurtigt som muligt.

Men de studerende betyder meget, erfarer IT-branchen.

»Der bliver færre og færre, der er autodidakte. Det skyldes, at man i stigende omfang bliver ansat ud fra en uddannelsesbaggrund. Men der er mange, der tager studiejob og tjener gode penge på det ved siden af. Det kan være nogle, der laver en informations- eller designløsning. Det er meget normalt efterhånden, og det er også noget, vi som branche vil arbejde for at gøre lettere. At folk der studerer har mulighed for at få et job i branchen,« fortæller Jakob Lyngsø, der er administrerende direktør i IT-branchen.

Men i det hele taget er den danske it-branchen kendetegnet ved en broget sammensætning. Ud af 100.000 i branchen har blot 15 procent en lang videregående uddannelse. Resten har en kort eller mellemlang uddannelse - eller ingen uddannelse overhovedet.

Generelt har mindre virksomheder fat i den alternative arbejdskraft.

»De etablerede vil sige, at de hellere vil have nogle, der er færdigtuddannede. Jeg tror, det mere er mindre virksomheder, der har svært ved at tiltække kandidaterne. Det er mere de små virksomheder, der er nødt til at ansætte studentermedarbejdere. De store virksomheder med gode brands vil typisk være jobmagneter,« vurderer Tom Togsverd fra ITEK.

Casper Hermann Rasmussen er 23 år og arbejder som webudvikler og supporter hos det lille bureau Azite.

»Man kan sige, jeg er ung i branchen, men det er godt med nyt blod,« mener Casper Hermann Rasmussen.

Han har ikke pt. tænkt sig at tage en kandidatuddannelse, men nøjes med sin uddannelse som multimediedesigner. Han bruger i høj grad selvlæring og vil derudover tager kurser ved siden. At opbygge referencer er hans metode til at sikre sig selv arbejde for fremtiden.

»Det gælder om at sælge sig selv. Man skal kunne overbevise sin referencer, om at man godt kan levere varen,« siger Casper Hermann Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere