Klumme: Derfor skal DK Hostmaster beholde dk-administrationen

Hvorfor skal DK Hostmaster beholde håndteringen af .dk? ComON giver ordet til Mads Bryde Andersen, der er formand for Dansk Internet Forum.

Kim V. Andersens indlæg om de spændende, nye tider for det danske domæne, bygger på en grundlæggende misforståelse.

IT- og Telestyrelsen har endnu ikke udpeget dotDK til at stå for de danske domænenavne. Styrelsen har kvalificeret dotDK til at gå videre i processen. Men før de kan blive udpeget, må de sikre sig opbakning fra det danske internetsamfund. Får de ikke denne opbakning, kører Dansk Internet Forum (DIFO) og DK Hostmaster videre.

Denne opbakning bør de ikke få. For uanset hvad vi hører om den ny og spændende teknologi, som det amerikanske selskab Afilias (der står bag dotDK) kan tilbyde, ligger det klart, at den nye forening (hvis vedtægter vi endnu ikke kender) vil indføre en forretningsmodel, der er til skade for de danske domænebrugere.

I dag er det sådan, at DK Hostmaster (DIFOs datterselskab) indgår aftaler med den enkelte indehaver af .dk-domænenavnene. Det giver gennemsigtige priser og en entydig ansvarsfordeling. Har du brug for et nyt .dk-domæne, registrerer din internetleverandør det for dig hos DK Hostmaster. Herefter kontakter DK Hostmaster dig og orienterer om pris og vilkår. Du fortæller så, hvor regningen skal sendes hen. Det er altid dig (og ikke din internetleverandør), der bestemmer over domænenavnet. Hvis du vil - men kun da - kan du dog vælge at give internetleverandøren fuldmagt til at råde over domænet.

Afilias (og dermed dotDK) vil kun have med grossister at gøre. Man vil helst ikke tale med den enkelte indehaver af domænenavnet. Grossistleddet kommer så ind mellem Afilias og domænenavnskunden. Dermed kan Afilias vise, at man har "effektiviseret" administrationen. En del af de penge, der frigøres i administrationen, vil man så dele ud til "internetmiljøerne".

Men alt har en pris. Opstår der problemer med domænenavnet, ringer du måske til Afilias, hvor du i dag ringer direkte til DK Hostmaster. Afilias vil så være nødt til at henvise dig til din internetleverandør.

Set fra Afilias' synspunkt virker denne model umiddelbart effektiv: Deres arbejde bliver jo mindre, jo mere administration og betaling der foregår hos internetleverandøren. Ved at flytte denne administration til internetleverandørerne, behøver man ikke at tage så meget for sine domænenavne. At internetleverandørerne selvfølgelig så kommer til at tage sig betalt for denne nye opgave, taler man ikke om, men intet er gratis i denne verden.

Man behøver derfor ikke være spåmand for at se, at den enkelte kunde på den måde i sidste ende med garanti kommer til at betale mere for sit domænenavn end under DIFOs model. Derudover vil forretningsmodellen med et slag fjerne de utvivlsomme fordele, der er ved, at domæneindehaveren taler direkte med DK Hostmaster:

- I dag ved du altid hvilke regler, der gælder for dit domænenavn. De fremgår nemlig af DIFOs regelsæt, som er udarbejdet og godkendt på almindelige demokratiske vilkår af det danske internetsamfund. Hvis Afilias vinder, kommer den enkelte internetleverandør og dennes regler til at gælde side om side med Afilias' regler. Det vil skabe forvirring, usikkerhed og heraf følgende ineffektivitet.

- I dag, under DK Hostmaster's administration, er der stort set aldrig tvivl om hvilken kunde, der har rettigheden til og dermed står bag et domænenavn. DK Hostmaster checker identiteten af sine danske kunder (af praktiske grunde kan vi ikke gøre det lige så godt for de udenlandske kunders vedkommende) via CPR og CVR-registrene. Denne kontrol har f.eks. betydning i den elektroniske handel, for myndigheder og for enhver, der ønsker at vide, hvem der står bag hjemmesider mv. Hos Afilias vil disse oplysninger komme fra internetleverandøren og dermed stå og falde med dennes kvalitet i registrering og serviceniveau. Tab af tillid er lig med tab af effektivitet.

- I dag kan internetleverandøren kun tage domænenavnet fra kunden, hvis kunden udtrykkeligt har givet internetleverandøren fuldmagt til det. I Afilias' system vil det være internetleverandøren, der har kontrol over domænenavnet. Hvor effektiv denne kontrol er, beror ligeledes på kvalitet i registrering og serviceniveau.

Derfor er Afilias' forretningsmodel udtryk for en ineffektivisering og dyrere domænenavne. Og derfor opfordrer vi det danske internetsamfund til at afvise den og slutte op om Dansk Internet Forum, så vi kan fortsætte og videreudvikle den effektive og demokratiske administration af .dk-domænet.

Professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen er formand for Dansk Internet Forum og DK Hostmaster A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere