Kommunale chefer skeptiske overfor digital forvaltning

De kommunale chefer tvivler på, at indførelsen af digital forvaltning og digital signatur kan give så store besparelser, som blandt andet IT-minister Helge Sander forudser.

Landets kommunale ledere har mistet troen på de digitale millioner, når det gælder tilvejebringelse af store besparelser gennem digital forvaltning. Det står klart efter de første analyser af en spørgeskemaundersøgelse foretaget af konsulentvirksomheden Dafolo A/S blandt landets kommunale chefer og direktører.

Undersøgelsen, der endnu ikke offentliggjort, omfatter 300 kommunale ledere fra et repræsentativt udsnit af landets kommuner. I undersøgelsen har de kommunale ledere tilkendegivet deres forventninger til digital forvaltning i netop deres kommune.

Svarene viser, at de kommunale ledere er enige om, at nedskæringer i personale på baggrund af digital forvaltnings indmarch i kommunerne kun vil ske i begrænset omfang. Endnu hårdere bedømmes mulighederne for egentlige omkostningsreduktioner, hvor de kommunale ledere "i mindre grad" forventer at høste gevinster ved digitalisering.
En opfattelse som står i skarp kontrast til opfattelsen i staten, hvor Videnskabsminister Helge Sander for ganske nylig har udtalt, at rationaliseringspotentialet i kommunerne nærmer sig 5 mia. kroner.

»Der er en ubestridt kløft mellem de høje forventninger som hersker i medierne og de kommunale praktikeres erfaringsbaserede forventninger. Det står helt klart, at de kommunale ledere ikke deltager i jubeloptimismen omkring digital forvaltning" siger bachelor i Statskundskab ved Aarhus Universitet, Morten Østergaard, der har udført undersøgelsen for Dafolo.

Han peger endvidere på, at den digitale signatur, som nu spændes for »de store forhåbningers guldkaret«, kun angives som en væsentlig barriere for digital forvaltning hos 16% af de adspurgte kommunale ledere.
»Den digitale signatur er længe ventet og et vigtigt redskab, men de kommunale ledere har lært af bitter erfaring, at gevinsterne ved digital forvaltning ikke kommer ved investering i ny hard- og software. Derfor ændrer signaturens endelige implementering ikke deres manglende tro på, at digital forvaltning bliver den guldmine, som kan redde deres budgetter,« påpeger Morten Østergaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere