Artikel top billede

Software udvikler sig hurtigere end hardware

Moore's lov får æren for at computerne hele tiden bliver hurtigere. Men det passer måske ikke.

Det er en kendt sag at hardware-udviklingen følger den såkaldte Moore's lov. Den siger jo at antallet af transistorer på samme chipareal – og dermed også processorens ydelse - fordobles hver 18. måned. Loven blev formuleret helt tilbage i 1965 og den har holdt lige siden. Det ser også ud til, at Moore's lov i hvert fald vil holde de næste fem-ti år.

Historien er noget anderledes med software. Den generelle opfattelse er, at programmerne hele tiden bliver mere opblæste, ineffektive og rodede – men brugerne mærker ikke at softwaren bliver dårligere, fordi hardwaren konstant bliver hurtigere. Den hurtige udvikling betyder også at der slet ikke er tid til at optimere software til en specifik processor, inden der kommer en ny model på markedet.

Et godt eksempel er de aktuelle processorer med to, fire eller seks kerner, hvor det kun er de færreste programmer som rent faktisk kan udnytte regnekraften i de mange kerner.

Det traditionelle billede er altså, at chipudviklerne skaber det ene mirakel efter det næste, mens softwareudviklerne sjusker sig igennem.

Men det passer måske slet ikke. New York Times skriver at en uafhængig gruppe af rådgivere til det Hvide Hus er kommet frem til et noget anden konklusion. De skriver i en rapport, at det faktisk er bedre softwarealgoritmer og ikke hurtigere chips, der er skyld i at computerne kører meget hurtigere i dag.

Rapporten ser på én bestemt opgave med produktions-planlægning, hvor de nødvendige beregninger nu kan gennemføres på en computer 43 millioner gange hurtigere end for 15 år siden. Det lyder jo imponerende.

Det interessante er, at forbedringer i hardwaren – altså hurtigere processorer – kun har gjort beregningerne 1.000 gange hurtigere, mens optimeringer i software-algoritmerne har gjort processen 43.000 gange hurtigere.

Budskabet er altså klart: det er softwareudviklerne og ikke chipdesignerne, der er heltene.

Professor Edward Lazowska fra University of Washington er enig i, at det er imponerende at chipfirmaerne kan fordoble ydelsen med mindre end to års mellemrum.

”Men den opfindsomhed som forskere har brugt på at forbedre ydelsen i algoritmer får selv de eksponentielle fremskridt i Moore's lov til at se trivielle ud,” siger professoren.

Han tilføjer at det er svært at måle ydelsen i algoritmer som udfører ikke-nummeriske opgaver, men de seneste års innovationer inden for tale- og mønstergenkendelse og billedanalyse – som man også ser i produkter på Kinect – skulle være eksempler på, at algoritmerne udvikler sig endnu hurtigere end hardwaren.

Det er selvfølgelig også meget lettere at lave ændringer i software eller forbedre en algoritme end at starte produktionen af en helt ny chip, som typisk kræver milliard-investeringer i store fabrikker.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Controller til økonomi og compliance

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalist til PMO

Queue-it ApS

Team Lead Engineering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere