Klumme: Tillid til e-handel

Manglende tillid fra brugernes side udgør en psykologisk barriere for at handle på nettet. Den seriøse web-butik er derfor nødt til at overveje hvordan den vil håndtere denne parameter, hvis den ønsker sig et marked større end blot pionererne blandt e-shopperne.

Der er krise inden for B2C e-handel – både set fra udbydernes og fra aftagernes side. Handel via nettet har generelt set ikke slået igennem med den overbevisende kraft, man kunne havde forventet, og indtjeningen / overskuddet for selv de "succesfulde" e-handels butikker udebliver.


En af de vigtige faktorer hertil er, at virksomhederne i udstrakt grad ikke formår at få forbrugernes tillid. Og det er da heller ikke helt uden grund at forbrugerne er skeptiske overfor e-butikkerne. En undersøgelse lavet i slutningen af 1999 af Consumers International viser, at en ud af ti varer aldrig dukker op og at hver fjerde firma ikke oplyser totalpris. Dette er blot to konkrete eksempler på hvorfor e-butikkernes troværdighed er i bund.


Virksomhederne skal gribe tillidsbegrebet an fra to sider: de skal få orden i deres bagvedliggende tekniske systemer så de kan give korrekte og præcise løfter til brugerne. Og så skal de arbejde på de signaler, som de sender via de informationer og det design og struktur, som møder brugeren i e-butikken.


De mere langsigtede centrale initiativer som f.eks. den kommende danske mærkningsordning, kan muligvis også være med til at mindske tillids-barrieren på sigt. Effekten vil dog afhænge af bl.a. hvor naturligt markedet for disse mærkningsordninger udvikler sig – dvs. hvor stor opbakning de får fra butikkerne, hvor streng kontrol og justits mærkningsordningerne holder, og om der undgås uheldig konkurrence mærkningsordninger imellem, hvilket kan få den utilsigtede effekt at skabe forvirring hos forbrugerne.


Men i første omgang er det altså en sikrere strategi for e-handels virksomhederne at kigge på de elementer, som de selv kan gøre noget ved nu og her, for aktivt at ændre ved den kritiske situation.


Ovenstående er en kort version af en grundigere artikel om hvad det konkret er e-butikkerne skal arbejde med for at udstråle troværdighed - herunder en diskussion af tillidsinstanser.


Læs artiklen i sin helhed på nedenstående adresse.


Rasmus Wolff arbejder med bl.a. e-handel for en større dansk internet-virksomhed, og beskæftiger sig desuden på freelancebasis med internetrelaterede emner. Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne artikel, er du velkommen til at sende en mail til Rasmus Wolff på rasmus@make.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere