Nu kører dommedags-maskinen

Den første protonstråle blev onsdag morgen skudt afsted gennem den 27 kilometer lange underjordiske Large Hadron Collider i Schweiz. Det største videnskabelige eksperiment nogensinde er nu indledt - og hvis du læser dette, er Jorden ikke gået under endnu.

Trods dommedagsprofetier fra seriøse videnskabsfolk blev Jorden ikke udslettet onsdag morgen kl. 10.28, hvor forskerne hos CERN i Geneve for første gang sendte en partikelstråle rundt i den 27 lange underjordiske Large Hadron Collider (LHC). Ifølge CERN er der tale om intet mindre end et historisk øjeblik - det gigantiske videnskabelige eksperiment har været undervejs i to årtier og har kostet mere end 30 milliarder kroner.

Den gigantiske partikelaccelerator skal smadre protoner sammen under forhold, der minder om tilstanden i universet kort efter Big Bang. Kollissionen skaber temperaturer, der er mere end 100.000 gange varmere end Solens kerne. Det har fået skeptikere til at frygte, at forskerne kunne sætte gang i en kædereaktion, som vil føre til Jordens undergang.

Men CERN afviser alle påstande om, at eksperimenterne kan løbe løbsk. Og under alle omstændigheder så går der mindst et par uger mere, før forskerne er klar til at sende en anden stråle sendt løs i modsatte retning. De to stråler vil så blive ført sammen i en kollision, hvor protoner smadrer mod hinanden med en energi på 14 TeV (tera-electronvolt).

Helt så meget energi var der ikke i den stråle, som CERN sendte afsted gennem LHC onsdag morgen. Den første stråle havde kun en energi på 0,45 TeV. Først på et senere tidspunkt skal energien skrues op, når anlægget er gennemtestet.

Parallelt med det underjordiske anlæg har forskerne bygget en ny global it-infrastruktur, LHC Computing Grid, som gør det muligt at trække på datacentre i en lang række lande for at analysere datastrømmen fra LHC. Den ventes at producere mellem 12 og 14 petabyte data om året - det svarer til indholdet fra mere end 20 millioner cd'er.

CERN har ikke selv kapacitet til at håndtere data i denne størrelsesorden, og der bliver forskerne nødt til at låne computerkraft hos andre institutter i resten af verden. En enkelt af de fire detektorer i LHC kommer til at behandle datamængder, der svarer til et dataflow på størrelse med hele det europæiske telekommunikations-netværk.

Allerede onsdag morgen blev CERN ramt af den første databølge - interessen for at følge med i eksperimentet var tilsyneladende så stor, at det i perioder var umuligt at komme ind på forskningscenterets hjemmeside. Og den direkte webcast fra kontrolcentret kunne heller ikke klare det enorme pres.

Og dommedagsprofetierne fik pludselig et skær af alvor på ComON's redaktion onsdag morgen, hvor strøm og internet pludselig forsvandt. Men det viste sig heldigvis, at det kun var en ødelagt strømforsyning i vores internet-gateway, der var skyld i problemerne - og ikke en løbsk partikel-kanon, der havde sat gang i dommedag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere