Dansk standard for elektronisk adgangskontrol

De videregående uddannelser går nu sammen om at udvikle fælles standarder for elektronisk adgangskontrol.

Et nyt dansk projekt under navnet DK-AAI skal lette hverdagen for studerende og undervisere på de videregående uddannelser ved at udvikle fælles standarder for elektronisk adgangskontrol.

DK-AAI (Dansk Autorisations og Autentifikations Infrastruktur) kan blandt andet overflødiggøre de lånerdatabaser, som forsknings-bibliotekerne i dag bruger tid og penge på at vedligeholde.

»Vi kender disse systemer fra udlandet, hvor de har været brugt i årevis. Men Danmark kommer hurtigt på omgangshøjde nu hvor der er sat fælles mål for de fælles behov,« siger Steen Pedersen, netsekretariatschef på Forskningsnettet og it-chef på DTU.

Infrastrukturen skal løse to opgaver: Autentifikation og autorisation. Autentifikation afgør, hvem en person er. Autorisation fortæller, hvad den pågældende person har lov til i et bestemt it-system.

I dag vedligeholder uddannelsesinstitutionerne deres egne isolerede systemer, som fremover skal kobles sammen.

Så når en studerende i fremtiden vil låne en bog på et forskningsbibliotek, oplyser han blot, hvilken institution han kommer fra. Bibliotekets system logger ham på via institutionens adgangssystem som kontrollerer, hvem han er og at han rent faktisk er berettiget til at låne bøger.

Med DK-AAI er det kun den organisation, brugeren kommer fra, der behøver de personlige oplysninger.

»Brugerne får en lettere adgang til flere ressourcer. Derudover bevarer brugeren sin anonymitet fordi det alene er hjemorganisationen der behøver ligge inde med de personlige oplysninger om brugeren,« siger Arne Sørensen, der også står i spidsen for systemarkitekturen på Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotekter (DEFF).

Det nye system skal også skabe åben konkurrence i forhold til leverandørne og dermed gøre det muligt for bibliotekerne at købe ind til den bedste pris.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere