Microsoft haster Open XML-standardisering igennem

Microsoft har fået ISO, den internationale standardiseringskomite, til at hastebehandle Open XML. Godkendelse af standarden kan forelægge allerede til sommer.

Microsofts kamp for at få godkendt deres eget Open XML som standard er sat op i fart. Og de har en allieret i ISO.

Lisa Rachjel, sekretær ved ISOs Joint Technical Committee (JTC), har nemlig på egen hånd besluttet at hastebehandle Microsofts ansøgning om ISO-certificering. Dette er sket, efter at hun konsulterede ISOs International Technology Task Force. Hvorfor hun tog den beslutning er ikke offentligt kendt.

Hastebehandlingen betyder, at forslaget kommer på en stemmeseddel. ISO skal tage stilling til forslaget nøjagtig fem måneder efter den dato, hvor forslaget bliver opstillet til afstemning.

Hvad Lisa Rachjel ikke nævner er, at 20 af de 30 medlemslande i Joint Technical Comittee er utilfredse med Open XML-forslaget. De fleste klager går på, at de kun har haft 30 dage til at læse det 6.000 sider lange forslag. Seks lande er helt imod hastebehandlingen, mens fem lande ikke mener, at Microsoft-forslaget kan godkendes i dens nuværende form.

Problemet er, at Open XML-specifikationen har nogle blindgyder. Microsoft har beskrevet en given funktionalitet med henvisning til gamle versioner af Word. Det vil sige, at specifikationen blot fortæller, at her skal programmet opføre sig, som var det Word. For at implementere dette, skal man således have adgang til kildekoden i Word, og det har kun Microsoft.

Et andet problem omkring Open XML er, at Microsoft har brugt det mindre standardiseringsorgan ECMA til at behandle Open XML-ansøgningen. ECMA har en aftale med ISO, om at standarder fra ECMA bliver behandlet hurtigt hos ISO.

Det kan man ikke fortænke Microsoft i, men det giver dog ISO et problem, i det at de har været nødt til at tage stilling til en lukket standard. ECMA har godkendt Open XML som en åben standard til trods for problemerne med specifikationen.

Specifikationen lever således ikke op til minimumet for en åben standard, i modsætning til OpenDocument-formatet, som blev godkendt af ISO i vinter.

For at få en godkendelse i ISO, kræver det, at afstemningen ikke har for mange nej-sigere. Det kræver for eksempel, at mindre end en tredjedel af medlemmerne i JTC stemmer imod. Tilsvarende må ikke mere end en fjerdedel af de 157 ISO-medlemslande stemme imod.

En godkendelse af Open XML vil sandsynligvis give ISO et troværdighedsproblem, da de så har godkendt en standard, som ikke vil kunne implementeres af andre end Microsoft.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere