SKAT skaffer ulovlige kopier af firmaers harddiske

Med en ny kontrolmetode er SKAT begyndt bruge firmaers harddiske intensivt. Indholdet bliver rub og stub kopieret til SKATs egne diske, men det er ulovligt, siger skatteeksperter.

Ikke kun regnskabsoplysninger, men alle data lige fra emailkorrespondance til kundekartoteker bliver gransket, når SKAT udfører sin nye form for digital kontrol af selskabers skatteforhold.

Berlingske Tidende kan i dag gengive en beskrivelse af den nye omfattende kontrol i SKATs interne blad Vox:

»Med datakopiering som kontrolværktøj har SKAT langt større mulighed for at afsløre modspillere end tidligere,« hedder det. Det fremgår desuden, at man med datakopiering kan »kigge på alt andet på en virksomheds servere, alt fra kundekartoteker til emails. Men herudover kan vi også finde både slettede eller omdøbte filer,« står der i den interne artikel.

SKAT oplyser selv, at fremgangsmåden er blevet godkendt af væsenets egne jurister. Både momskloven og Skattekontrolloven skulle give SKAT de nødvendige beføjelser til at kopiere firmaers harddiske i kontroløjemed.

Men den vurdering er der absolut ikke enighed om.

Eksempelvis siger skatteprofessor og medlem af Skatterådet Ole Bjørn til Berlingske, at det uden den mindste tvivl er ulovligt for SKAT at gøre, som de gør:

»Det er langt uden for alle grænser hvis SKAT uden dommerkendelse tager kopier af alt, hvad der ligger på en virksomheds harddiske eller server,« siger Ole Bjørn.

Mens kontorchef i SKAT Susanne Reinholdt fastholder legitimiteten i den omfattende diskkopiering, advarer Dansk Industri mod væsenets fremgangsmåde:

»Det svarer til, at SKAT, når de skal kontrollere din selvangivelse, får kopier af dine personlige papirer og kærestebreve,« siger konsulent i DI Vicky From Jørgensen.

Dansk Industri advarer virksomheder mod at tillade SKAT at foretage kopieringen medmindre væsenet kan fremvise en dommerkendelse, der giver dem adgang til dataerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere