Firefox baner vejen for Linux

Kun 100 dage efter frigivelsen havde 25 millioner brugere hentet den alternative browser Firefox. Tristan Nitot fra Mozilla Europe tror, at Firefox kan bane vejen for andre open source-programmer. Det skriver IT-avisen ComON torsdag.

Med en kvart million downloads om dagen har browseren Firefox udviklet sig til det mest populære open source-program nogensinde. I de første 100 dage efter frigivelsen har 25 millioner brugere hentet den alternative browser, og tal fra Gallup viser, at brugen i Danmark er fordoblet til 2,41 pct. fra oktober til december sidste år. Men formanden for Mozilla Europe, Tristan Nitot, mener at Firefox kun er det første skridt. Han håber at browseren kan fungere som en appetitvækker, der kan give private brugere og virksomheder lyst til at afprøve andre open source-programmer som kontorpakken OpenOffice og operativsystemet Linux.

I et interview med ComON understreger Tristan Nitot, at friheden til at vælge platform er browserens største fortrin. Brugerne er ikke tvunget til at investere i et bestemt operativsystem for at køre den seneste version af browseren - i modsætning til den kommende Internet Explorer 7, som kræver Windows XP.

»Der er flere grunde til, at Firefox i øjeblikket bliver evalueret hos talrige myndigheder og private virksomheder. For det første har Firefox en meget klar roadmap og udvikler sig hele tiden. For det andet er Firefox tilgængelig på flere platforme, deriblandt alle versioner af Windows, Linux og Mac OS X. Mange store organisationer anvender forskellige platforme og ønsker adgang til de seneste tilføjelser og sikkerheds-rettelser til browseren uden at skulle opgradere deres operativsystem, hvilket kan medføre store omkostninger til licenskøb,« siger Tristan Nitot.

En trojansk hest
Microsoft har stadig et solidt tag på desktoppen, men den gratis browser Firefox har skabt fornyet opmærksomhed omkring open source som alternativ til leverandørejet software. Tristan Nitot mener at Firefox kan fungere som en trojansk hest, der kan give virksomhederne smag for open source og på længere sigt hjælpe Linux med at få sit gennembrud på desktoppen. Hvis man er vant til at arbejde med Firefox og OpenOffice kan man skifte fra Windows til Linux med minimalt besvær, fordi programversionerne til de to platforme er stort set identiske.

»Firefox er blevet en stor succes, og det beviser at open source kan være både innovativ og succesrig på desktoppen. Linux og Apache har allerede en betydelig markedsandel på serveren, men der ligger stadig en stor opgave forude på desktoppen. Et af de mest interessante aspekter i Mozilla-produkterne er deres understøttelse for flere platforme. Det er meget lettere at migrere til et frit operativsystem hvis Firefox og Thunderbird allerede anvendes under Windows sammen med OpenOffice. Så kan migreringen gennemføres uden at brugerne mærker megen forskel,« siger Tristan Nitot.

Formanden for Mozilla Europe kommer til København den 4. marts for at holde foredrag på LinuxForum, hvor han blandt andet vil argumentere for, at monopoler og patenter udgør en hæmsko for innovation.

»Softwarepatenter er et våben i hænderne på de store virksomheder, som kan true alle dem, der kun har få eller slet ingen penge til at føre retssager. Det gælder også open source-grupper, men de er ikke de eneste. Der er kun meget få store softwarefirmaer i Europa, og det betyder, at indførelsen af softwarepatenter er til skade for den europæiske softwarebranche, som fortrinsvis består af små spillere,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere