PBS: Drop Dankortet ved konkursfrygt

Danske nethandlere betaler oftere med Visa/Dankort og fravælger forudbetalinger. Det styrker forbrugernes sikkerhed på nettet, mener E-handelsfonden. Men Sterling-konkursen har vist, at Dankortets sikkerhed langt fra er skudsikkert. PBS anbefaler bekymrede kunder at bruge internationale betalingskort.

Ikke mindst finanskrisen er med til at gøre danskerne mere opmærksomme, når de handler på nettet.

Hos E-handelsfonden kan man mærke en markant søgning for at sikre sig bedst muligt på nettet.

Det kan blandt andet ses i fondens seneste statistik, der viser, at kontobetalinger er på kraftig retur i forhold til betalingskort. I det seneste kvartal er andelen af bankoverførelser faldet, så de nu kun udgør seks procent af betalingerne.

E-handelsfonden mener, at stigningen skyldes, at plastikkortene giver en langt bedre forbrugerbeskyttelse.

»I en tid med stor økonomisk usikkerhed, er forbrugerne mere opmærksomme på at bruge betalingskort, når de handler på nettet. Mange er efterhånden godt klar over, at de hermed opnår bedre forbrugerbeskyttelse« forklarer e-handelsfondens direktør Lars Schmidt Larsen.

Men kunder ved det nukrakkede flyselskab Sterling vil næppe give direktøren ret i, at Dankortet er ufejlbarligt.

Kunder, der betalte med VisaDankort til Sterling, måtte se deres rejser og penge forsvinde op i den blå luft. De normale sikringsmuligheder gælder nemlig ikke ved konkurser.

Direktør Lars Schmidt Larsen erkender, at Dankortet kan føre til at man taber pengene ved konkurser. Men han mener stadig, at Dankortet er den bedste sikring, hvis alternativet er kontooverførsel.

For eksempel viste Alfaviews konkurs, at de kunder, der havde betalt med Dankort via nettet var bedre sikret end kunder, der betalte med Dankort i butikkerne. Det skyldtes dog, at Alfaview - mod reglerne - havde hævet penge fra kunderne for varer, som ikke var afsendt. Det er ikke tilladt ved nethandel.

Internationale kort er sikrest

Det er til gængæld tilladt for rejsebureauer at hæve pengene med for flyrejser, så snart der er bestilt et rejsebevis, fortæller Pernille Kylling, der er kommunikationschef hos PBS.

På firmaets hjemmeside forklares det, at Dankort-betalinger sidestilles med kontant betalinger ved konkurser. Man kan herefter gøre sit krav gældende mod konkursboet som alle andre kreditorer. Men ved betaling med internationale kort kan man gøre indsigelse via sin bank. "Herefter vil banken søge at få dækket kortholders tab," hedder det.

Vil det sige, at det er mest sikkert at betale med Mastercard, hvis man er bange for, at firmaet man handler med går konkurs?

»Ja, hvis der er tale om forudbetalte varer, så er man bedre stillet med et internationalt betalingskort. For det gælder også et kort som Visa Electron, som mange danskere kan få uden at betale særligt meget«.

»Men man kan aldrig leve i fuldstændig sikkerhed. Hvis man læser i aviserne at et firma har problemer, så skal man stadig bruge sin sunde fornuft. Vent til efter krisen med at købe,« siger Pernille Kylling, kommunikationschef hos PBS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere