Open source testes i det offentlige

Videnskabsminister Helge Sander vil stoppe det han kalder den ideologiske pudekamp mellem open source- og Microsoft-software. En række offentlige pilotprojekter skal derfor afdække fordele og ulemper ved open source.

Kan brugen af open source software spare virksomheden penge og stadig opfylde ens behov? Det spørgsmål bliver stadig mere aktuelt i takt med at open source-kontorprogrammerne bliver bedre og bedre og i stadig større grad begynder at bide Microsofts altdominerende Office-pakke i haserne.

En række kommuner og offentlige institutioner indleder nu en række pilotprojekter, der skal være med til at kaste lys over problematikken. Videnskabsministeriet, Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen har udpeget de i alt seks projekter, som over et halvt år skal teste fordele og ulemper ved at anvende forskellige typer desktopsoftware, herunder open source, i den offentlige sektor.

»Debatten for og imod open source har for længe haft karakter af en ideologisk pudekamp i stedet for en seriøs debat på sagligt grundlag. Derfor iværksætter vi en række pilotprojekter og gennemfører en objektiv, nøgtern analyse,« siger videnskabsminister Helge Sander.

»Dermed får vi et bedre grundlag for at vurdere de forskellige muligheder, når software skal skiftes. Det er værdien og de samlede omkostninger ved forskellige systemer, som bør afgøre det offentliges valg af software,« siger Helge Sander.

Pilotprojekterne vil blive evalueret ved hjælp af en værdi- og omkostningsmodel, som ministeriet har udarbejdet i samarbejde med KL og Amtsrådsforeningen, leverandører og eksperter og med Devoteam Fischer & Lorenz som konsulent.

Modellen måler værdien af softwaren og udgifterne knyttet dertil både før og efter skiftet til ny software. Modellen kan også vurdere konsekvensen af et skift af desktopsoftware set i forhold til en traditionel opgraderingsstrategi.

Roskilde kommune vil undersøge, hvorvidt en open source baseret desktop kan fungere sammen med kommunens andre systemer, mens Aalborg Handelsskole og Forbrugernes Hus vil afprøve Open Office. Næstved kommune og Psykiatrisk Hospital i Århus Amt vil afprøve kontorpakken Star Office, mens Justitsministeriet for helhedens skyld deltager med et projekt med opgradering til nyeste versioner af Microsoft-software.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere