Konflikt om irakisk internet-domæne

En britisk organisation forsøger at sikre sig kontrollen med det irakiske internet-domæne .iq, som i øjeblikket forvaltes af et arabisk firma i George W. Bushs hjemstat Texas.

Den britiske internet-udbyder Onega har stiftet en komite, kaldet Citri (Committee for Information Technology Reconstruction in Iraq), som skal deltage i arbejdet med at genopbygge den irakiske IT-infrastruktur. Citri vil skaffe penge ved at overtage det irakiske Top-Level-Domain (TLD) .iq og sælge attraktive adresser som ender med .iq til højestbydende.

Citri regner med at hente mindst ti millioner dollar hjem gennem salget af iq-domænenavne. Pengene skal investeres i den tekniske infrastruktur i Irak.

På længere sigt er det meningen at domænet skal overgives til en akademisk ikke-kommerciel organisation. Men på kort sigt regner Citri med, at der vil være stor efterspørgsel efter adresser som "high.iq" - f.eks. blandt Mensa-medlemmer. Internet-brugere i selve Irak skal have mulighed for at købe adresserne til en reduceret pris.

Men nu bliver det kompliceret. For det er slet ikke sikkert at Citri får lov til at overtage det irakiske landedomæne. TLD'en kontrolleres i øjeblikket af et texansk internet-firma, InfoCom, som ejes af fire brødre af arabisk afstamning. Citri fortæller at man forhandler med firmaet, men indtil videre uden resultat.

I den seneste tid har iq-domænet helt været forsvundet fra nettet. Dels som følge af FN-sanktionerne mod landet, og dels fordi de amerikanske myndigheder har startet en efterforskning mod InfoCom. Firmaets ejere, Elashi-brødrene, anklages for at have støttet terrororganisationen Hamas og smuglet computere til Syrien. Tre af de fire brødre er i øjeblikket fængslet i Texas.

Citri forsøger nu at få ICANN til at frakende InfoCom retten til at kontrollere .iq, men indtil videre har organisationen afvist at gribe ind overfor det texanske firma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere