EU-domstol stadfæster dom om persondata på nettet

EU-domstolen har netop stadfæstet en dom mod en svensk kvinde, som offentliggjorde billeder og information af privat karakter på internettet. Dommen kan danne præcedens.

I går blev en svensk dom mod en kvinde, som er dømt for publicering af information af privat karakter på internettet, stadfæstet af EU-domstolen.

Den svenske kvinde, Bodil Lindqvist, arbejdede med konfirmander i et kirkesogn i Småland. Hun publicerede information om sig selv og sine kolleger på internettet med navn og arbejdsopgaver for at informere om arbejdet. En kvindelig kollega var delvis sygemeldt, var en af internetsidens oplysninger.

Flere af Lindqvists kolleger blev stødte over at finde information om sig selv på internettet, hvorfor Bodil Lindqvist besluttede at melde sig selv til politiet for at få sagen gennemgået.

Hun blev dømt skyldig for overtrædelse af den svenske personoplysningslov. Lindqvist annkede sagen, som efterfølgende havnede i EU-domstolen. Dommen blev i går stadfæstet.

Det vurderes, at stadfæstelsen af dommen fremover vil danne præcedens for lignende sager i EU.

Ofte lægges kompromitterende billeder på nettet. De nye kameratelefoner bruges flittigt ved fester, på stranden og ved private arrangementer. Ofte ender billederne på internettet, og kan være stødende for dem, som afbildes.

Det danske Datatilsyn har vejledninger for en række forhold vedrørende publicering af billeder og information. Vejledningerne er tilgængelige på Datatilsynets internetside.

Vejledningen om publicering af billeder indeholder beskrivelser af gældende retningslinjer for, hvornår det er tilladt at offentliggøre billeder af andre på internettet, og hvornår man skal have samtykke fra den/de personer på billedet.

I hovedtræk skelnes der mellem situationsbilleder og portrætbilleder. Situationsbilleder kan typisk offentliggøres uden de afbildede personers samtykke, hvorimod der kræves samtykke til offentliggørelse af portrætbilleder.

Med hensyn til publikation af information om medarbejdere og kolleger i en virksomhed, findes der en række eksempler på, at en privat virksomhed eller en offentlig myndighed må offentliggøre arbejdsrelaterede oplysninger om de ansatte på internettet. Omvendt må oplysninger af mere privat karakter, kun offentliggøres med samtykke fra den ansatte.

Vejledningerne kan læses på Datatilsynets internetside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere