Bredbåndsmonopol hæmmer udviklingen i Danmark

Selvom der kun er omkring 120.000 nordmænd på bredbånd overfor 350.000 danskere, er vores genboer længere fremme med underholdning via DSL. De norske teleselskaber presser hinanden til at udvikle nye bredbåndstjenester - i Danmark sidder TDC tungt på markedet og udviklingen står stille.

Danmark er med helt fremme når det gælder bredbånd. Faktisk er Danmark et af de lande hvor antallet af bredbåndsforbindelser i forhold til indbyggertallet er højst. I underholdningsbranchen har man længe ventet på disse tider og for få år siden forestillede branchen sig, at danskerne på nuværende tidspunkt ville være storforbrugere af underholdningstjenester via DSL.

Men danskerne bruger ikke internet til underholdning, selvom de bruger nettet som aldrig før. Det viser en undersøgelse fra foråret, som I&A Research har udarbejdet for Telia Stofa. Blandt de foretrukne aktiviteter er e-mail korrespondance (96 pct. af respondenterne), bankforretninger (74 pct.) og læsning af nyheder (62 pct.). Underholdning ligger langt tilbage med nogle få procent.

I vores nordiske naboland Norge er situationen en helt anden. Selvom der kun er omkring 120.000 nordmænd på bredbånd overfor 350.000 danskere herhjemme, er vores genboer meget længere fremme med underholdningstjenester via DSL. Det bekræfter Tore Hatlen, som er business analyst hos netværksleverandøren Alcatel.

»Nordmændene er længere fremme med underholdning via DSL, fordi der er flere spillere på det norske marked, som presser hinanden. F.eks. NextGentel og Telenor. I Danmark har TDC så stor en andel af bredbåndsmarkedet, at de ikke behøver at pushe tjenester til brugerne, selv om teknologien rent faktisk er på plads,« siger Tore Hatlen.

Selskabet har leveret infrastrukturen til de to store norske operatører, Telenor og NextGentel, som tilsammen sidder på 80 pct. af det norske bredbåndsmarked.

En af succeshistorierne er Telenors portal icanal, som udbyder DSL-tjenester til mere end 5.000 nordmænd. Med et icanal-abonnement og bredbånd får kunderne adgang til musikvideoer, onlinespil og forskellige digitale tjenester.

»De 5.000 abonnementer tror jeg kun er begyndelsen, så snart brugerne finder ud af at tjenesterne virkelig fungerer og det ikke længere blot er tests og tom snak, som i det foregående år, så vil de have mere,« forudser Tore Hatlen.

Han fremhæver video-on-demand som et godt eksempel på, at bredbånd kan udnyttes til at tilbyde nye tjenester, som henvender sig til hele familien. Som resultat af samarbejdet mellem Monaco Telecom og Alcatel er det lille teleselskabs abonnenter blandt pionererne, der kan se video-on-demand på tv via ADSL. Fra sofaen kan abonnenterne vælge blandt 400 forskellige digitale film hver måned, som de kan betale for enkeltvis eller på månedsbasis.

Video-on-demand er altså i drift og dermed en fast del af forbrugernes hverdag i fyrstedømmet.

»Også på video-on-demand er Norge længere fremme end Danmark. Alcatel har sammen med NextGentel gjort det muligt for SF Entertainment at tilbyde ægte video-on-demand hjem til de norske stuer, for mellem 28 og 35 kr. per film. Danmark er på vej mod bredbåndssamfundet, men markedet skal presses, førend slutbrugerne får adgang til alle de potentielle tjenester. Vi venter bare, teknologien er klar,« lover Alcatels Tore Hatlen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere