Forslag om åbne standarder vedtaget

Det Radikale Venstres forslag om åbne standarder blev som ventet vedtaget i Folketinget fredag.

Forslaget om åbne standarder i det offentlige blev vedtaget enstemmigt på den sidste dag inden Folketingets sommerpause. Dermed bliver regeringen nu pålagt at sikre, at de offentlige it-indkøb fremover bliver baseret på åbne standarder. Forslaget indeholder dog ikke nogen egentlig tidsfrist, men henstiller at det skal ske senest 2008 eller så snart det er teknisk muligt.

Hos Foreningen for Open Source Leverandører (OSL) i Danmark er der glæde over vedtagelsen af beslutnings-forslaget fra det Radikale Venstre.

»Beslutningen markerer, at Danmark igen er kommet i front i EU, når det gælder åbne it-systemer. Jeg mener, at ministeren har taget en modig beslutning ved at bakke op om forslaget, og jeg er sikker på, at beslutningen vil få overordentlig stor betydning for den digitale forvaltning i de kommende år,« siger Morten Kjærsgaard, der er formand for OSL.

Han forventer, at åbne standarder vil medføre en besparelse i millionklassen for det offentlige.

»Når det offentlige benytter fælles åbne standarder, vil vi ganske enkelt se en effektivisering uden sidestykke af den offentlige it. Det ser vi med e-faktura, hvor den årlige besparelse ligger i 100 mio-kroners klassen. Og mit bud er, at det offentlige helt tilsvarende vil spare mange penge på denne beslutning,« siger han.

Microsoft mener også, at at beslutning om at indføre åbne standarder i de offentlige it-systemer efter 2008 er et væsentligt skridt videre i digitaliseringen af den offentlige sektor, men påpeger samtidig, at standardisering ikke ses som det egentlige mål, men som et middel til at øge effektivitet, interoperabilitet og sagsbehandling i det offentlige.

»Med dagens folketingsbeslutning tror vi på, at der er skabt et udgangspunkt for videre diskussioner om de egentlige mål, nemlig hvor og hvordan stordrifts- og kvalitetsfordelene skal hentes. Vi ser frem til at deltage i den videre dialog med relevante parter om dette og er allerede i tæt dialog med Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om standardisering af den offentlige e-handel,« siger Anders Nørskov, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere