Det kan være fristende at modtage en del af sin løn i aktieoptioner, men drømmen om den store gevinst kan falde til jorden med et brag.
»Vi advarer direkte mod at godtage optioner som en del af den faste løn, for kurserne kan være ugunstige, og hvis firmaet går konkurs, står man uden job og uden penge, fordi man ikke har fået anden løn end nogle værdiløse optioner,« lyder advarslen fra Leif Dyrmose, der er formand for Ansatte Ingeniørers Råd i Ingeniørforeningen, IDA.
»Det kan være, man får en ny chef, eller at virksomheden bliver opkøbt, og så kan alting være helt anderledes, og så er det galt, hvis man har betalt 10.000 kroner om måneden og pludselig bare er glad for at slippe væk,« siger faglig sekretær i Prosa, Hanne Lykke og påpeger, at det kan gå meget stærkt i it-branchen.
Den amerikanske teleudstyrs-producent Tellabs har i løbet af de sidste måneder været et grelt eksempel på, hvor galt det kan gå, når man deponerer sin aflønning hos virksomheden. Her blev over 100 medarbejdere fyret og fik med et slag frataget aktieoptioner for et tocifret millionbeløb.
»Det er fuldstændig uacceptabelt, at Tellabs fjernede vores optioner - der er ingen undskyldning for at bryde dansk lov,« siger den tidligere Tellabs-medarbejder Thorleif Jensen med henvisning til, at Højesteret sidste år kendte det ulovligt at inddrage aktieoptioner.
Først i denne uge indvilligede Tellabs efter flere måneders heftig strid i at levere aktieoptionerne tilbage til de fyrede medarbejdere.
Hos IT-Brancheforeningen peger administrerende direktør Jakob Lyngsø på, at virksomheder, der benytter sig af optionsprogrammer, normalt klarer sig bedre end gennemsnittet.
FAKTABOKS:
Dom om aktieoptioner
Højesteret afsagde sidste år dom i en sag om aktieoptioner.
Et Intel-datterselskab var i den sag anklaget for at snyde sine ansatte ved at tilbyde et aktieoptionsprogram, der kun levede op til amerikansk lov.
Med Højesterets afgørelse er det ikke længere lovligt at kræve, at aktieoptioner skal være indløst inden for tre måneder efter endt ansættelse.
Afgørelsen slår desuden fast, at medarbejdere ved fratrædelse har ret til at beholde alle optioner, som de har fået tildelt før 1. juli 2004. Aktieoptioner der er tildelt efter 1. juli 2004 kan kun inddrages, hvis medarbejderen selv siger op - hvis denne fyres kan de ikke inddrages.
FAKTABOKS:
Færre optioner end tidligere
I de glade dot.com-dage kunne det være en rigtig god forretning for it-ansatte at tage imod aktieoptioner som en del af lønnen, men boblen brast, og siden er optionsprogrammer blevet mere sjældne. Her er en oversigt over, hvor mange af Prosas medlemmer der har fået tilbudt optioner siden 2000.
2000 - 22 procent
2001 - 23 procent
2003 - 19 procent
2004 - 14 procent
2005 - 11,5 procent
I en undersøgelse foretaget i september 2004 svarede 11,5 procent af IDA's medlemmer, at de havde en eller anden form for aktieoptioner eller medarbejderaktier.