Aktieoptioner er de rene lottokuponer

Hvis man som medarbejder tager imod aktieoptioner som en del af sin aflønning, risikerer man at købe katten i sækken. Det skriver IT-avisen ComON i dag.

Det kan være fristende at modtage en del af sin løn i aktieoptioner, men drømmen om den store gevinst kan falde til jorden med et brag.

»Vi advarer direkte mod at godtage optioner som en del af den faste løn, for kurserne kan være ugunstige, og hvis firmaet går konkurs, står man uden job og uden penge, fordi man ikke har fået anden løn end nogle værdiløse optioner,« lyder advarslen fra Leif Dyrmose, der er formand for Ansatte Ingeniørers Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

»Det kan være, man får en ny chef, eller at virksomheden bliver opkøbt, og så kan alting være helt anderledes, og så er det galt, hvis man har betalt 10.000 kroner om måneden og pludselig bare er glad for at slippe væk,« siger faglig sekretær i Prosa, Hanne Lykke og påpeger, at det kan gå meget stærkt i it-branchen.

Den amerikanske teleudstyrs-producent Tellabs har i løbet af de sidste måneder været et grelt eksempel på, hvor galt det kan gå, når man deponerer sin aflønning hos virksomheden. Her blev over 100 medarbejdere fyret og fik med et slag frataget aktieoptioner for et tocifret millionbeløb.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at Tellabs fjernede vores optioner - der er ingen undskyldning for at bryde dansk lov,« siger den tidligere Tellabs-medarbejder Thorleif Jensen med henvisning til, at Højesteret sidste år kendte det ulovligt at inddrage aktieoptioner.

Først i denne uge indvilligede Tellabs efter flere måneders heftig strid i at levere aktieoptionerne tilbage til de fyrede medarbejdere.

Hos IT-Brancheforeningen peger administrerende direktør Jakob Lyngsø på, at virksomheder, der benytter sig af optionsprogrammer, normalt klarer sig bedre end gennemsnittet.

FAKTABOKS:
Dom om aktieoptioner

Højesteret afsagde sidste år dom i en sag om aktieoptioner.
Et Intel-datterselskab var i den sag anklaget for at snyde sine ansatte ved at tilbyde et aktieoptionsprogram, der kun levede op til amerikansk lov.

Med Højesterets afgørelse er det ikke længere lovligt at kræve, at aktieoptioner skal være indløst inden for tre måneder efter endt ansættelse.

Afgørelsen slår desuden fast, at medarbejdere ved fratrædelse har ret til at beholde alle optioner, som de har fået tildelt før 1. juli 2004. Aktieoptioner der er tildelt efter 1. juli 2004 kan kun inddrages, hvis medarbejderen selv siger op - hvis denne fyres kan de ikke inddrages.

FAKTABOKS:
Færre optioner end tidligere

I de glade dot.com-dage kunne det være en rigtig god forretning for it-ansatte at tage imod aktieoptioner som en del af lønnen, men boblen brast, og siden er optionsprogrammer blevet mere sjældne. Her er en oversigt over, hvor mange af Prosas medlemmer der har fået tilbudt optioner siden 2000.

2000 - 22 procent
2001 - 23 procent
2003 - 19 procent
2004 - 14 procent
2005 - 11,5 procent

I en undersøgelse foretaget i september 2004 svarede 11,5 procent af IDA's medlemmer, at de havde en eller anden form for aktieoptioner eller medarbejderaktier.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere