Her er Googles nyeste og fedeste teknologi

Realtids-søgeresultater og visuelle mobilsøgninger skal gøre Google endnu mere dominerende

Den hemmelige og myte-omgæret kode - søgealgoritmen - som har gjort Google altdominerende på nettet, er blevet udbygget.

Samtidigt har Google søsat andre nye teknologier, der vil ophøje mobiltelefonen til avanceret billedbaseret analyse-værktøj: peg mobilkameraet på et blad, og du får straks at vide hvilket træ, det stammer fra. Peg på en bil, og du bliver straks gjort bekendt med dens mærke og model.

Ind til nu er analyseevnerne begrænsede, men ambitionerne er skyhøje:

”Vores mål er at kunne identificere alle billeder uden undtagelse,” siger Googles mobil-boss Vic Gundotra.

Nyskabelserne på søgefronten skal muligvis sørge for at Google kan lægge mere komfortabel afstand til Microsofts Bing. Google undgik dog helt at omtale Bing, da selskabet præsenterede de nye teknologier på en pressekonference i går.

Overhalet af Bing
Bing har ellers overhalet Google på det teknologiske bravurnummer, som Google i går præsenterede som sit måske største gennembrud: realtids søgning. Microsoft kunne nemlig allerede i oktober i år demonstrere integration med Twitter og Facebook, som kan bringe realtids-ændringer i søgeresultatet, fortæller Cnet.

Bing har dog ikke realtidssøgningen integreret i den almindelige søgning – men det har Google fra nu af (det vil sige de nærmeste dage) på alle engelsksprogede sider, og i løbet af foråret på andre sprog. (Artiklen fortsætter under video).

Funktionen virkede imponerende nok, da den blev præsenteret i går. En søgning på ”Obama” viste det nye felt øverst i resultatbilledet, hvor nye twitter-beskeder og artikler dukkede op og auto-scrollede i takt med at nye hits hele tiden kom til. 

Hvordan Googles søgeindeks for realtids-resultaterne adskiller sig fra det normale Google-indeks blev ikke nærmere uddybet. Heller ikke de finansielle aspekter af Googles aftaler med Facebook og Twitter ønskede man at komme nærmere ind på.

Adspurgt om forretningsmodellen – altså hvordan Google vil tjene penge på realtids-søgeresultaterne – lod Google-fellow Amit Singhal forstå, at det ikke er penge, der driver værket, men at de nok skal komme.

”Vi skaber værdi for brugerne, og denne fase er stadig meget ny. Der er så megen information – så nye indtægtskilder vil opstå,” sagde han.

Det er ikke kun Facebook, Twitter og Myspace, som lægger data til Google Real Time Search:

”Vi gennemtrawler milliarder af sider, og vi bruger massevis af kilder,” forklarede Amit Singhal.

Goggles
En anden teknologisk lækkerbisken er Google Goggles. Det er en Android-applikation, der gør mobiltelefonen til et handy analyse-væktøj. Ved at tage et billede af en fysisk genstand kan man få oplysninger om genstanden via Googles kæmpemæssige datacentre.
Google Goggles gør Android-telefoner (og senere Iphones og andre mobilplatforme) til de perfekte visitkort-scannere. Man kan tage billede af et visitkort og få dataerne leveret som en ny kontakt i sin kontaktdatabase.

Ifølge Google kan man finde ud af titler og kunstner, hvis man tager et billede af et maleri, man ser på et kunstmuseum.

Seværdigheder og butikker skulle også kunne identificeres med den nye, visuelle søgeteknologi.

Goggles virker i første omgang bedst med let identificerbare fysiske konstruktioner såsom broer, bygninger og statuer - og ikke så godt med mad, planter og dyr. Der vil dog løbende blive arbejdet på at forbedre ydelsen, og håbet er, at nå langt i de kommende år:

I fremtiden vil man kunne tage et billede af et blad fra et træ og straks få alle data om træet. Man vil kunne identificere dyr (hvad var det for en hunderace der lige løb forbi?), biler og planter – men ikke mennesker.

”Vi har taget en beslutning om ikke at bruge ansigtsgenkendelse. Vi har i stedet besluttet at udsætte det (ansigtskendelse) ind til videre,” forklarede Googles mobil-boss Vic Gundotra på pressemødet i går.

Han slog desuden på, at lokalisering er et af de vigtigste elementer i den nye tids it-verden, og et af nøgleordene for Googles videre arbejde.

Eksempelvis vil Google forbedre produktsøgningen, så systemet automatisk fortæller dig, hvilke butikker i dit nabolag, der er lagerførende med det produkt, du har søgt på. En anden fremtidig feature i Android og iPhone hedder ”Near me now”, og er en liste over alt, hvad der kunne tænkes at være af interesse, og som foregår lige omkring dig lige nu.

Pressekonferencen var så vidt vides ikke offentlig, men ComON-læsere kan se seancen her.

Google Goggles, der er nærmere beskrevet her, skulle ifølge Google allerede være tilgængeligt på Andoid Market, men er tilsyneladende lettere forsinket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere