Sorte udsigter for DotDK

En ny administrator af det danske internetdomæne skal have en "lignende repræsentation" som DIFO har i dag, oplyser videnskabsminister Helge Sander. Dermed kan det blive umuligt for DotDK at blive godkendt.

(opdateret)Selvom DotDK/Afilias-lejren hævder at have afleveret 12-15 støtteerklæringer, er det tvivlsomt, om parterne kan mønstre nok opbakning, når det kommer til stykket.

Videnskabsminister Helge Sander har i dag svaret på en byge af paragraf 20-spørgsmål fra Enhedslistens Per Clausen om nærmere detaljer i domænekrigen. Af svarene fremgår det, at DotDK lejren skal kunne matche det niveau af støtteorganisationer, som modparten Dansk Internet Forum, DIFO, lægger for dagen.

Et hurtigt kig på DIFOs seneste liste over støtter viser, at det bliver en i praksis umulig opgave at samle et tilsvarende arsenal i DotDK-lejren.

Inden for de sidste få uger har et tilsyneladende stort flertal af it-branchens interesseorganisationer taget afstand fra DotDK-lejren og i stedet valgt at bakke om DIFO.

Det gælder blandt andet Dansk IT, Dansk Indstri ITEK, ITBranchen, Foreningen af Open Source Leverandører, DKUUG Prosa og Forbrugerådet.

Helge Sander blev spurgt, om han var enig i, at det er nødvendigt for at en endelig godkendelse som administrator af det danske internetdomæne, at denne administrator støttes af organisationer, som reelt kan siges at repræsentere internetbrugerne som f.eks. Forbrugerrådet og Dansk IT - eller på anden måde kan siges at have et demokratisk mandat, der svarer til Dansk Internet Forums.

Svaret på det spørgsmål faldt i dag.

"Det følger af domænelovens paragraf 6, at administrator skal have en bred repræsentation af deltagere fra det danske internetsamfund, herunder private brugere, professionelle brugere og internetbranchen (leverandører)......Det fremgår blandt andet af bemærkningerne til lovens paragraf 6, at "det forventes, at administrator har en lignende repræsentation" som Dansk Internet Forum (DIFO)," skriver videnskabsministeren i sit svar.

Han understreger videre, at spørgsmålet om repræsentation skal tages seriøst:

"Jeg kan oplyse, at IT- og Telestyrelsen skal foretage en juridisk vurdering af, hvorvidt de støtteerklæringer, som dotDK fremsender til styrelsen, opfylder kravene i udbudsmaterialet set i sammenhæng med domæneloven. Inden tilladelsen kan udstedes, skal kravet om dokumentation for bred repræsentation fra det danske internetsamfund være opfyldt," skriver Helge Sander.

Ifølge Per Clausen kan det kun betyde, at DotDK ikke har en reel chance for at opnå goldkendelse.

»IT- og Telestyrelsen har næppe nogen mulighed for at give det danske domæne til DotDK-lejren. Det er intet, der tyder på, at DotDK kan nå op på en lignende repræsentation som DIFO. Derfor kan jeg ikke forestille mig andet, end at det bliver Dansk Internet Forum, der beholder administrationen af .dk-domænet, og det er efter min opfattelse den eneste saglige udgang på denne sag,« siger Enhedslistens it-ordfører til ComON.

Spørgsmålene til videnskabsministeren samt dennes svar kan læses på Folketingets hjemmeside i løbet af i morgen fredag.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere