It-folk er stadig it-folk selvom it-afdelingen outsources

Selvom virksomheden outsourcerer sin it-afdeling, kan den ikke uden videre overføre tilbageværende it-medarbejdere til en anden overenskomst ved at give dem en ny, leder-agtig tittel uden reelt ansvar. Det viser en ny afgørelse i Arbejdsretten.

Det var et klart brudt på overenskomsten mellem Prosa og SAS, da sidstnævnte krævede to it-medarbejdere fjernet fra Prosa-overenskomsten og i stedet overflyttede dem til en lederoverenskomst.

»Så længe man udfører it-arbejde skal man også have en it-løn. SAS gav de to medarbejdere en ny titel, men uden at ændre indholdet i stillingsbeskrivelsen. Derefter overførte de hhv. fastholdt de medlemmerne på overenskomsten med Ledernes Hovedorganisation, selv om de to personer ikke havde nogen former for ledelsesansvar,« siger faglig sekretær i Prosa Eva Birch Christensen.

Arbejdsgiverens argument for, at de to medarbejdere ikke længere var at betragte som it-folk, var, at SAS har frasolgt hele it-virksomheden til CSC. Desuden har selskabet vedtaget en it-politik, der beskriver, at al it-arbejde fremover skal varetages af andre,

Men når der outsources, skal der stadigt være folk tilbage i virksomheden, der har ansvar for kontakten med outsourcingpartneren, påpeger Prosa. I SAS' tilfælde fik disse folk titel af koordinator, men ifølge Prosa var de altså stadig beskæftiget med at udføre it-arbejde.

Den vurdering var Arbejdsretten enig i.

Eva Birch Christensen mener, at sagen kan få betydning for flere af forbundets medlemmer, der arbejder i SAS.

»For vores medlemmer har det bl.a. betydet, at deres løn ikke er blevet overenskomstmæssigt reguleret efter Prosas aftaler, og at den daglige arbejdstid blev forlænget med en halv time pr. dag. Desuden er al overarbejdsbetaling blevet stoppet, og i stedet indførtes et begreb kaldet 'ingen højeste tjenestetid'. Samlet resulterede det i tabte lønindtægter på over 50.000 kroner pr. person,« siger hun.

Arbejdsretten vedtog at give SAS en bod på 140.000 kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere