En gruppe forskere har studereret tendenserne på nettet, og advarer om, at internetcensur griber om sig.
OpenNet-initiativet, der blandt andet tæller forskere fra Harvard, Cambridge, Oxford og Torontos universiteter, har undersøgt 40 lande på nettet for brug af censur.
Helt i censurtoppen figurerer lande som Kina, Iran, Saudi-arabien, Tunesien, Burma og Uzbekistan.
Men forskerne opfattede den hastige udbredelse af netcensur som den mest kritiske udvikling. For eksempel lærer andre lande af Kina, som er et af de mest erfarne, hvad angår censur af nettet. Zimbabwe bruger for eksempel den samme teknologi som Kina.
En af de mest anvendte teknikker til at censurere er det avancerede »keyword-logging,« hvor brugen af bestemte ord fører til blokering af et site.
En anden trend forskerne påviser, er lande der blokerer en hel applikation. Som eksempel nævner de Pakistan, som blokerer for Googles blog-service.
Et eksempel på censurens omkostninger ses tydeligt i sagen om den kinesiske journalist Shi Tao. Yahoo! Hong Kong udleverede en mail fra Shi Tao til udenlandske kollegaer.
Shi Tao skrev, at de kinesiske myndigheder havde i sinde at censurere nyhedsrapportering om 15-året for massakren på Den Himmelske Freds Plads.
Myndighederne i Hong Kong kunne ikke afgøre, hvorvidt Yahoo! havde overtrædt databehandlingslovene, og en politisag mod Yahoo! Hong Kong, som ejer Yahoo! Kina, blev droppet.
Officielt hed det, at sagen ikke var indenfor deres ressort, da databehandlingen foregik i Kina, ikke Hong Kong.
Sagen resulterede i at Shi Tao blev dømt til 10 års fængsel.
Financial Times har et kort over de værste syndere og deres censurtiltag her.