Artikel top billede

Licensbøvl giver millionsmæk til skatteborgere

Embedsmænd overtrådte it-licens. Nu sidder Europas skatteborgere tilbage med regningen på 89 millioner kroner.

"De bebyrder EU's skatteborgere med 12 millioner euro på grund af stor uduelighed."

Sådan siger Marta Andreasen fra det unionskritiske britiske UKIP til mediet The Parliament. Hun sidder i EU-Parlamentets budgetudvalg, der for nyligt gik med til at betale 89 millioner kroner i bod til softwarefirmaet Systran.

Sagen er en foreløbig udløber på en konflikt, som begyndte for næsten otte år siden - den 4. oktober 2003. På denne dato meldte EU-Kommissionen ud, at de ønskede at få lavet ændringer i deres tolkningsprogram EC-Systran Unix. Det var et program, som EU's embedsmænd mellem 1997 og 2002 havde fået Systran til at lave. Det var baseret på firmaets eget program, Systran Unix.

 

Sytran sur på EU

Systran var utilfreds med kommissionens åbne invitation til at finde et nyt firma til at arbejde videre på deres program. Det var ikke forbudt i kontrakten mellem EU-Kommissionen og Systran, men leverandøren mente, at EU-Kommissionen forbrød sig mod ophavsretten til tolkningssoftwaren. Eftersom Systran ikke brød sig om, at EU-Kommissionen delte deres knowhow med en potentiel konkurrent, hev de EU for EU-domstolen.

Domstolen indkaldte de stridende parter til forhandling, men mæglingen røg på gulvet. For tre måneder siden, den 16. december, afsagde domstolen derfor kendelsen: EU skulle betale 12 millioner euro, svarende til 89 millioner kroner, til Systran.

 

Ophavsret til produkt ikke nævnt i kontrakt

Domstolen slår fast, at kontrakten mellem de to parter ikke forbyder EU-Kommissionen at dele knowhow fra EC-Systran Unix med andre softwarefirmaer. Til gengæld rummer EC-Systran Unix en mængde kode fra firmaets eget program, Systran Unix, som firmaet siden 1993 har markedsført og solgt til brug på Windows- og Unix-maskiner. Altså har Systran en række rettigheder på dette område, som kommissionens nye software-partner skulle ind og røre ved for at ændre i tolkningsprorammet.

"Denne retsstridige handling, der er en tilstrækkelig alvorlig overtrædelse af ophavsretten og know-how, som Systran Gruppen har i Systran Unix-versionen af Systran-softwaren, gør, at den Europæiske Union har ansvar, der ikke er dækket af kontrakten," konkluderede domstolen.

EU skal betale 52 millioner i vederlag, hvilket svarer til beløbet EU-Kommissionen skulle have betalt i licens for at lave ændringer i perioden fra 2004 til 2010. Derudover skal EU betale 37 millioner kroner i erstatning for mistet udvikling til firmaet.

Nu er Marta Andreasen knotten over, at skatteyderne står tilbage med regningen.

"Kommissionen burde bøje hovedet hovedet i skam," siger parlamentarikeren, som selv tidligere arbejdede i EU-Kommissionen, inden hun blev fyret på grund af hendes afsløring af potentiel svindel med EU-midler.

Hun siger, at EU-Kommissionen har bedt EU-Parlamentet betale boden, fordi EU ellers skal betale ekstra-renter. EU-Kommissionen har anket dommen og forventer at få pengene tilbage, hvis unionen vinder sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere