Sun lover 30 gange højere processor-ydelse

Sun Microsystems forsøger at lukke den voksende hastighedskløft mellem pc'ens processor og hukommelse med et nyt fremstød indenfor »Throughput Computing«.

Computerens hjerte banker hurtigere og hurtigere. Men resten af systemet halter håbløst bagefter. Sådan kan situationen på pc-markedet anno 2003 beskrives i meget grove træk.

Fremtiden ligger ikke i systemer som kan præstere stadig flere megahertz og gigahertz - som udviklingsmæssigt repræsenterer lidt af en blindgyde - men i computere, som skal måles på, hvor mange regneopgaver der kan sendes gennem systemet.

Hos hardware-firmaet Sun Microsystems satser man nu hele sin processor-strategi på det såkaldte »Throughput Computing«. Det klassiske problem - at processoren så at sige løber fra resten af systemet - skal løses ved at give processoren mere at lave.

I stedet for en enkelt programtråd kan de kommende »chip multithreading« (CMT) processorer afvikle flere tråde på samme tid. Det kaldes også for multithreading og skal give en bedre udnyttelse af processorens ressourcer.

»Processorer følger Moore's lov, som siger at antallet af transistorer på en chip fordobles hvert andet år, mens memory-hastighed kun fordobles hvert sjette år. Faktisk viser undersøgelser at processoren kan være inaktiv op til 75 pct. af tiden,« siger Søren Steenberg, Product Sales Manager hos Sun.

Den amerikanske hardware-gigant har fremlagt en meget ambitiøs plan, som indebærer at den reelle throughput-ydelse i blade-processorer skal femtendobles indenfor de næste to år. Inden for en lidt længere tidshorisont vil Sun levere system-processorer som kan præstere 30 gange højere throughput end i dag.

Det kræver dog at programmerne er i stand til at opdele sig selv i flere tråde, som afvikles samtidig i processoren. Det klassiske eksempel er databaser, som allerede arbejder med flere tråde.

Sun sammenligner konceptet med symmetric multiprocessing (SMP), hvor systemets opgaver deles mellem to eller flere processorer. Blot med den forskel, at der kun er tale om en enkelt UltraSPARC-processor, som indeholder helt op til fire processorkerner. Hver kerne kan behandle adskillige programtråde samtidig.

Hukommelsen er stadig langsommere end processoren, men ventetiden, når programtråden henter data i hukommelsen, kan udnyttes til at afvikle en anden programtråd, og stafetten gives således videre mellem de enkelte tråde for at minimere spildtiden.

Sun er ikke de eneste som har opdaget at systemets ydelse kan forbedres ved at afvikle flere programtråde samtidig. Intel sælger allerede processorer med en lignende teknologi, HyperThreading, som tillader kørsel af to tråde på samme tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere