Getmore manipulerede brugerbedømmelser

Webbutikken Getmores bedømmelse på brugerportalen Trustpilot steg markant efter interview om dårlig rating. Getmore-direktør indrømmer, at han gav sig selv topkarakter på Trustpilot.

Onlineforhandleren Getmore har givet sig selv topkarakterer hos brugerportalen Trustpilot. På kun fire dage sprang Getmore seks point op ad karakterskalaen og forlod den bundplacering de havde.

Stigningen i Getmores bedømmelse skete umiddelbart efter at ComONs søsterblad CRN den 11. september i et interview spurgte Getmores direktør Kaiser Raja, hvorfor hans butik havde så lav en placering. De fire følgende dage sprang Getmore fra en trustrating på 42 til 48 procent.

Det fik Trustpilots administrerende direktør Peter Holten Mühlmann til at nærlæse datakilderne til de gode bedømmelser, og de pegede ifølge Trustpilot mod en eller flere computere hos Getmore. I alt ti positive bedømmelser peger på Getmore som afsender.

»Vi har stærk mistanke om, at nogen hos Getmore har givet virksomheden ti positive bedømmelser i perioden fra den 11. til den 14. september,« siger Peter Holten Mühlmann, Trustpilot.

Getmores direktør Kaiser Raja bekræfter, at han og en anden medarbejder tilsammen har lavet to bedømmeler af deres egen webbutik. Begge anmeldelser blev lavet af brugerprofiler med Kaiser Rajas og medarbejderens rigtige navn.

I den bedømmelse, som han selv har lavet, roser Kaiser Raja sin egen butik med fem stjerner og skriver desuden: »Har handlet hos Getmore adskillige gange uden problemer. Kan varmt anbefale butikken til alle.«

Det skete ifølge Kaiser Raja for at teste, hvor god Trustpilots kontrol var med bedømmelser. Getmore har dog på intet tidspunkt orienteret Trustpilot om den påståede test.

Derved har Getmore overtrådt Trustpilots regler, der forbyder en virksomheds medarbejdere eller ledelse at give karakter til sin egen virksomhed. Trustpilot har derfor bedt Getmore undersøge sagen internt og slette eventuel selvros. Sker det ikke, vil Trustpilot vurdere hvilke bedømmelser, der skal slettes.

Getmore kritiserer Trustpilot for at være ukritiske, når de bedømmer virksomhederne på et for tyndt grundlag.

»Brugerne kan skrive hvad som helst, også racistiske kommentarer. Trustpilot er for useriøs, og jeg håber de tager ved lære og forbedrer sikkerheden,« siger Kaiser Raja.

Getmore vil nu slette de bedømmelser, som de selv har lavet. Men han afviser, at kende til mere end tobedømmelser. Han kan dog ikke afvise, at andre medarbejdere har lavet en bedømmelse uden hans tilladelse.

»Jeg sidder ikke og styrer alle mine medarbejdere,« lyder det fra Getmores direktør.

Også andre virksomheder har forsøgt at manipulere sig frem til en god placering. De er ifølge Peter Holten Mühlmann blevet afsløret ved hjælp af Trustpilots datalogning. Han er derfor tilfreds med sikkerheden mod fusk.

»Sikkerheden er god nok, men kan altid blive bedre,« siger Peter Holten Mühlmann.

For at undgå at andre virksomheder roser sig selv, vil Trustpilot indføre SMS-validering af brugerne. På den måde vil det blive sværere at snyde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere