Cray bygger første petaflop-computer

Cray bygger en ny supercomputer der er 10 millioner gange hurtigere end den typiske skrivebords-pc. Men så lyder prisskiltet også på 1,2 milliarder kroner.

Den nye talknuser fra amerikanske Cray bliver verdens første petaflop-computer. I dag måles hastigheden for supercomputere typisk i teraflops (billioner beregninger i sekundet). Verdens hurtigste computer har en hastighed på 280,6 teraflops. Men den nye maskine fra Cray skal runde 1.000 teraflops eller 1 petaflop.

Til sammenligning kan den typiske skrivebords-pc levere en regneydelse på 0,0001 teraflops. Cray-computeren er altså 10 millioner gange hurtigere end den computer, du har stående under skrivebordet.

Men så er prisen også på 1,2 milliarder kroner og køberen er det amerikanske Energiministerium, som vil bruge systemet til at forske i nano- og bioteknologi og alternative energikilder.

Supercomputeren med kodenavnet Baker har dermed et mere fredeligt formål end de fleste verdens hurtigste computere, som anvendes til hemmeligstemplet forskning i våbenteknologi.

Den skal installeres på det amerikanske Oak Ridge Lab, hvor private selskaber også kan få adgang hvis de kan demonstrere at deres projekter har 'national interesse'. Flyproducenten Boeing og filmselskabet Dreamworks er blandt dem, som har sig i køen.

Men indtil videre er det stadig den IBM-byggede Blue Gene på Lawrence Livermore National Laboratory, der er verdens hurtigste computer. Her har forskerne netop installeret en ny software kaldet Qbox, der skal presse endnu mere ydelse ud af systemet.

Qbox skulle angiveligt være i stand til at håndtere et onlinespil med 300 millioner deltagere samtidig - og det svarer så til indbyggertallet i USA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere