Turbo på dansk it-forskning

I de kommende to år afsættes yderligere 70 millioner kroner til offentlig it-forskning. Pengene skal især bruges til forskning i »pervasive computing«. IT-Branchen glæder sig over den ekstra bevilling og påpeger, at pengene falder på et tørt sted.

Regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at afsætte 70 millioner kroner over de kommende to år til forskning i informations- og kommunikationsteknologi. Pengene fordeles med 35 millioner kroner i 2007 og det samme beløb i 2008.

»Danske forskningsmiljøer og virksomheder har i international sammenhæng et stærkt udgangspunkt inden for blandt andet pervasive computing - it i alt - og digital forvaltning. Derfor koncentreres satsningen på disse felter,« siger videnskabsminister Helge Sander.

Pervasive computing dækker den stærkt stigende anvendelse af it kombineret med mobile, trådløse teknologier, hvilket blandt andet kan omfatte intelligente trafiksystemer og e-sundhed. Forsknings-området inden for digital forvaltning omfatter nye måder at levere digitale serviceydelser direkte til borgere og virksomheder.

Hos brancheforeningen IT-Branchen glæder man sig over de ekstra penge til offentlig it-forskning. I 2003 investerede danske virksomheder godt 7,5 mia. kr. i it-forskning og udvikling, mens de offentlige investeringer i it-forskning og udvikling udgjorde 0,7 mia. kr. - svarende til 8 pct. af de samlede investeringerne i it-forskning i Danmark.

»Der er behov for væsentlige flere ressourcer til offentlig it-forskning for at understøtte den private it-forskning og -udvikling. Et stærkt offentligt it-forskningsmiljø er nøglen til at tiltrække unge mennesker til it-kandidatuddannelserne. Derfor falder pengene til offentlig it-forskning på et tørt sted,« siger Jakob Lyngsø, adm. direktør for IT-Branchen.

Fagforeningen Prosa udtrykker tilfredshed med, at forskningen skal fokuseres på pervasive computing og digital forvaltning.

»Pervasive computing er et område der bærer fremtiden i sig og hvor forretningspotentialerne er enorme, og er stadig stigende i takt med at teknologierne konvergere. Samtidig er det et område hvor Danmark i forvejen har både nogle stærke forsknings- og udviklingsmiljøer der er helt i front, samt ingeniør- og universitetsuddannelser på højt niveau der gør at vi er helt i front med at udnytte de forretningsmæssige muligheder,« siger faglig sekretær Mads Kellermann.

Foruden de 70 millioner kroner til it-forskning fra finanslovens generelle forskningsreserve er der også afsat 18 mio. kr. til registerforskning, 8 mio. kr. til internationale forskningsnetværk og 60 mio. kr. til polarforskning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere