Forskning i forholdet mellem computer og menneske

Et forskningsprojekt på MIT skal medvirke til at afklare betydningen af personaliserede forhold mellem mennesker og computere.

Tim Bickmores forskningsprojekt på MIT Media Lab hører ind under forskningsområdet Affective Computing, som arbejder med at afklare, hvilken betydning personalisering af computere har på vores måde at reagere på.

Bickmore ønsker at afklare, hvilke forhold, der opstår mellem computere og mennesker, når computere personaliseres. Til formålet har han udviklet et træningsprogram personaliseret i figuren "Laura".

Laura er en animeret figur med menneskelige træk og en blød, behagelig stemme. Lauras opgave er at motivere folk til træning.

"Jeg var ikke interesseret i at etablere et forhold til en computerkammerat i sig selv, men i at udforske, hvordan det kan være en fordel for brugeren," siger Bickmore til Wired.

100 personer deltager i forsøget, som skal afdække, om folk bliver mere motiverede til at træne, hvis de har en computer-træner med menneskelige træk, eller hvis der blot er tale om et software-program, som giver de samme råd til træningen.

Af de 100 deltagere kommer en tredjedel i daglig kontakt med Laura. Hun vil spørge til, hvordan det går med træningen, komme med gode råd, sludre om dagligdagen og fortælle en joke i ny og næ.

En anden gruppe har også daglig kontakt med den animerede computerfigur, men i disse tilfælde vil kontakten kun omhandle træningen. Den tredje gruppe modtager de samme råd som gruppe to, men her er Laura helt ude af billedet og rådene sendes som rene tekstbeskeder.

Affective Computing er en forskningsgren på MIT, som professor Rosalind Pickard er en af de førende inden for. Hendes bog fra 1997 "Affective Computing" vakte nærmest eksplosiv interesse for det emotionelle forhold mellem computere og deres brugere.

Hun beskriver sit forskningsområde som et spørgsmål om, hvordan en computer kan forstå menneskers følelser. En svarmulighed hun har givet på spørgsmålet er, at den mest praktiske løsning ville være at udstyre computere med følelser. Det er der dog absolut uenighed om blandt forskere.

"Jeg var ikke sikker på, at computere burde have følelser, indtil jeg skulle skrive om, hvordan en computer kan reagere intellektuelt på vores følelser, uden selv at kende til følelser. Jeg konkluderede, at det nemmeste ville være at udstyre dem med egne følelser," skriver Rosalind Pickard som bidrag til Don Normans bog "Emotional Design", der udkommer i januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere