Københavnske folketingspolitikere skal holde sig fra at modarbejde elselskabernes planer om at etablere et fiberbaseret bredbåndsnet. Nettet vil nemlig være med til at sikre udvikling i de tyndest befolkede områder. Det mener borgmestrene i de syv vestjyske kommuner Holstebro, Struer, Lemvig, Thyborøn-Harboøre, Vinderup, Thyholm og Ulfborg-Vemb.
Det der har fået de syv borgmestre op af stolene er forslaget fra Socialdemokratiets energiordfører Svend Auken om at elselskaberne ved lov skal tvinges til at bruge deres milliardformer på miljørigtig energi og elkunderne frem for at investere i udrulning af bredbånd.
Efter Dongs køb af Elsam står en række elselskaber til at tjene milliardbeløb på salg af Elsam-aktier. De milliardgevinster skal komme elkunderne til gode mener Svend Auken, der får støtte af finansminister Thor Pedersen, ligesom Dansk Folkepartis Aase D. Madsen også er positiv over for at lægge loft på elselskabernes bredbåndsinvesteringer.
Det opfatter de syv borgmestre som en egoistisk holdning hos politikere, som hører hjemme i et område, hvor der ikke er problemer med at få leveret it-infrastruktur. I følge borgmestrene er det nye bredbåndsnet nemlig et kærkomment tilbud til borgere og virksomheder, som bor i områder, hvor TDC og andre ikke har ønsket at levere.
»I Vestjylland må mange borgere konstatere, at de ikke engang kan få adgang til en ADSL-løsning. Nu har MidtVest Bredbånd, som er ejet af elselskaberne, erklæret, at de vil tilbyde et højhastighedsnet til alle, og det er der stærkt brug for. Hvad angår regionens byområder indtager TDC i dag en nærmest monopollignende status. Det nye bredbåndstilbud betyder, at konkurrencen sikres, både på pris og kvalitet,« skriver de syv borgmestre i en pressemeddelelse.
De mener at folketingspolitikerne med deres modstand mod elselskabernes bredbåndsinvesteringer er med til skævvride den teknologiske udvikling i Danmark
»At forhindre elselskaberne i at etablere deres bredbåndnet vil betyde, at store områder af Danmark - og især Vestjylland - ikke får adgang til de muligheder, som et højhastighedsnet kan levere. De nævnte politikere bedes derfor vurdere, om de ønsker udvikling i hele Danmark eller om de blot mener at det er storbyområderne, hvor de selv er valgt, der skal tilgodeses,« skriver borgmestrene.
Samtidig opfordres de lokale folketingspolitikere i Midt- og Vestjylland til at blande sig i debatten og bakke op om projektet. Hvis det lykkes at bremse elselskabernes bredbånd vil det nemlig være et stort skridt tilbage for regionen, fastslår borgmestrene.