Skat er klar med multimedieskatten

Hvis du kan tage en bærbar eller mobil med hjem fra arbejde, skal du betale multimedieskat, også selv om du ikke tager udstyret med hjem. Skat har udsendt retningslinjer for multimedieskatten.

Om godt en måned kommer de fleste it-ansatte til at betale godt 1700 kroner i multimedieskat om året. Nu er Skat efter lang tids forhandlinger klar med de endelige retningslinjer. Man skal betale skatten, hvis ens arbejdsgiver stiller goder til rådighed for medarbejderen.

Goderne drejer sig om telefon, computer og bredbånd. Hvis både du selv og din ægteefælle får stillet en eller flere af de ting til rådighed af arbejdsgiveren, så skal i begge betale multimedieskatten. Det er heller ikke afgørende om man rent faktisk bruger goderne privat. Alene det faktum, at man har muligheden for at bruge dem privat er nok til at udløse beskatningen. Helt konkret skriver Skat:

"Multimediebeskatningen er en rådighedsbeskatning. Det betyder, at det er rådigheden til privat brug, der udløser skat. Det er ikke afgørende, om du faktisk benytter et af de omfattede multimedier privat."

Opfordrer til kontrol

Hvis arbejdsgiveren ikke tillader, at medarbejderne tager computeren eller mobilen med hjem, så opfordrer Skat arbejdsgiveren til at foretage to uanmeldte kontrolbesøg om året, for at tjekke, at medarbejderen overholder aftalen. I Skats retningslinjer hedder det:

"En af de måder, du kan kontrollere på, er, at du minimum et par gange om året foretager uanmeldte stikprøvekontroller af, om aftalerne om multimedier overholdes, herunder også om betingelserne for at medbringe multimedier på tjenesterejser er overholdt. Konstaterer du snyd ved en gennemgang, skal du indberette den medarbejder, der faktisk råder privat over multimedier fra det tidspunkt, hvor der har været rådighed over multimediet til privat brug. Efter en sådan hændelse kan der være behov for, at du indskærper reglerne over for dine øvrige medarbejdere og om fornødent iværksætter flere stikprøvekontroller."

Du skal betale selv om du lader computeren stå

Til gengæld bliver man ikke beskattet, hvis man bruger virksomhedens bærbare computer eller mobiltelefon på arbejdspladsen privat. Det udløser altså ikke multimedieskat at besvare en privat mail på arbejde. Men hvis du en eneste gang tager mobilen, mobilt netværk eller den bærbare med hjem, så skal du betale multimedieskat. Det samme gælder, hvis du har aftalt med din arbejdsgiver, at du må tage udstyret med hjem. Skat skriver:

"Har du aftalt med din arbejdsgiver, at et multimedie kan tages med hjem, betyder rådighedsbegrebet, at du har et multimedie til rådighed for privat brug, uanset om du rent faktisk tager det med hjem, og du skal da multimediebeskattes."

Der er dog en undtagelse. Hvis det er nødvendigt for at udføre ens arbejde, at man tager en arbejdsmobiltelefon med hjem, så udløser den ikke multimedieskatten, hvis man dels underskriver en 'Tro og love erklæring' på, at man ikke bruger telefonen privat og arbejdsgiveren kontrollerer, at man ikke bruger den privat. Alle tre betingelser - nødvendigt, erklæring, kontrol - skal være opfyldt for at undgå skatten. Et andet alternativ kan være, at blive hjemmehjælper eller folkeskolelærer da de i vid udstrækning er undtaget fra reglerne.

Multimedieskatten er på 3.000 kroner. Hvis man ikke betaler topskat, koster skatten 1200 kroner om året, hvis man betaler topskat skal man af med 1700 kroner.

Læs de detaljerede retningslinjer i Skats 'Multimedieskatten - Pjece til borgere og virksomheder'(pdf).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere