Kæmper for at undgå E-handelsprisen

En ny pris-kategori ved næste års E-handelspris møder kritik. Prisen vil nemlig sætte fokus på de dygtigste i seo-branchen. Men er der noget seo-branchen ikke ønsker, så er det synlighed.

Normalt hører man ingen brokke sig, hvis de har udsigt til at blive hædret og belønnet for deres indsats. Men det paradoks kan komme på tale, når E-handelsprisen uddeles næste gang.

Det er den nye kategori "Search-prisen", der møder kritik. Kategorien skal ellers belønne firmaer inden for området Search marketing. For eksempel søgemaskineoptimering.

Søgemaskineekspert Mikkel deMib Svendsen frygter, at firmaer direkte smadrer de resultater, som de ellers bliver hædret for ved at deltage. Samme bekymring har en håndfuld af hans kollegaer.

Det skræmmebillede vækker forundring hos FDIH, der er hovedarrangør af prisen.

Hemmelighederne blottes

Bekymringen bygger i korte træk på det faktum, at seo-firmaer i realiteten kæmper om en begrænset mængde plads og søgninger.

»De virksomheder der gør det absolut bedst i søgemaskinerne gør det i høj grad, fordi de har fundet nogle strategiske "huller", som de har kunne udnytte. Jo mere kendte disse strategiske huller er, jo dårligere virker de for den enkelte, da konkurrencen om den begrænsede plads med lige den strategi jo så øges,« forklarer Mikkel deMib Svendsen.

Ved at belønne de firmaer kommer der naturligvis fokus på deres metoder, og det er ikke ønskeligt, mener Mikkel deMib Svendsen.

»Erfaringen er, at man opnår den mest stabile og effektive markedsføring i søgemaskinerne ved, at undlade at snakke for meget om, hvad man gør offentligt. Websites der får meget omtale i offentligheden omkring deres aktiviteter i søgemaskinerne vil med meget større sandsynlighed bliver underlagt et manuelt redaktionelt tjek. Og det er generelt set ikke nogen fordel,« siger Mikkel deMib Svendsen, der er forarget over, at FDIH vil fastholde prisen.

Han sammenligner det med at belønne de bedste lobbyister, for hvem der har flyttet fleste stemmer. I sådan en situation ville medier og politikere straks begynde at stille sig ekstra kritisk over for den pågældende persons budskaber. Ergo: Den der lever stille - lever godt.

Åbenhed er godt

Steen Enegaard er administrerende direktør i Deducta og juryformand ved E-handelsprisen næste år.

Han synes, at kritikken er overdreven.

»Det lyder som om, at der er nogen, der er bange for at der bliver gravet lidt for meget i deres metoder. Der bliver ikke tale om at kigge efter skyggesider, cloaking eller lignende,« siger Steen Enegaard og fortsætter:

»Search prisen handler om at belønne de virksomheder, som først og fremmest benytter Search strategisk til at understøtte deres e-handel. Og lige så vigtigt, hvordan bliver de besøgende modtaget på hjemmesiden, når man enten klikker på et banner, søgeordsresultat eller fx en AdWords annonce. Integreres Search i den øvrige markedsføring og hvordan,« siger han.

Selv om det ikke er juryens opgave at vurdere "etisk" og "uetisk" søgemaskineoptimering, så håber han alligevel, at åbenheden omkring konkurrencen ville få de mest vovede firmaer til at holde sig inden for søgemaskinernes regelsæt.

»Jeg vil bestemt ikke gøre sig til dommer over for hvilke metoder, man vælger at benytte hos de forskellige bureauer, men der har været flere tilfælde hvor kunder er blevet taget ud af Googles søgeresultater, grundet lidt for "avancerede metoder". Dette rammer kunden og giver branchen et ekstremt dårlig ry,« siger Enegaard.

»Søgeoptimering er jo ikke ulovligt ifølge loven, men hvis du som webbureau kommer i clinch med Googles retningslinjer, så kan du havne i en situation, der hverken er god for dig eller dine kunder,« siger juryformanden.

Åndsvagt

Men Mikkel deMib Svendsens bekymring skyldes ikke den søgeoptimering, der befinder sig på kanten af det tilladte.

»For eksempel havde jeg en kunde på et tidspunkt, hvor vi via research fandt et uudnyttet strategisk hul, som ingen andre i branchen havde opdaget. Der var overhovedet ikke tale om noget, som overtrådte Googles retningslinjer. Men vi udnyttede hullet, og firmaet fik 300.000-500.000 ekstra besøgende om måneden. Det var jo sådan et firma, der skulle vinde Searchprisen, men tror du, at de ville stille sig op og afsløre hullet for alle deres konkurrenter,« spørger Mikkel deMib Svendsen.

Hvis synligheden på grund af en Searchpris ikke blev misbrugt af konkurrenter, så ville søgemaskinerne helt sikkert bruge lejligheden til at kigge de pågældende firmaer efter i sømmene. Med samme negative virkning til følge, mener Mikkel deMib Svendsen.

Der kan indstilles til prisen frem til slutningen af januar. Først herefter vil juryen tage stilling til, om der er kommet nok kvalificerede nominerede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere