Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Forligsmand: Jeg kan ikke gøre mere for CSC og Prosa

Forligsmanden har opbrugt sine muligheder for at gøre noget for parterne i CSC-konflikten. Nu er resten overladt til parterne og deres arbejdskampsmidler.

Læs også: 
Prosa stemmer nej til forlig - CSC-konflikten fortsætter

Forligsmand tvinger nyt CSC-forslag til urafstemning

"Jeg har sådan set udtømt de muligheder, jeg har, ved at fremsætte et mæglingsforslag."
 
Sådan siger formand for forligsmændene, Højesteretsdommer Asbjørn Jensen, til Computerworld om striden mellem it-giganten CSC og fagforbundet Prosa. 

Prosas medlemmer nedstemte pinsesøndag forligsmandens mæglingsforslag der var baseret på et også nedstemt overenskomstforslag fra den 30. maj, og som forligsmanden tvang til urafstemning.    
 
"Det var en vurdering af, at det var muligt at standse konflikten med indholdet af det mæglingsforslag. Men det har et flertal af medlemmerne ikke fundet tilfredsstillende. Og de må jo så have en forventning om, at de kan opnå noget bedre. Og det vil tiden så vise," siger Asbjørn Jensen om mæglingsforslaget. 
 
Forligsmanden løbet tør for muligheder
Men selvom forligsmanden altså ikke selv kan gøre mere for parterne i sagen, fastholder han, at CSC og Prosa er velkomne igen senere.
 
"Parterne kan sagtens komme til mig og bede om forhandlinger. Men det er meget lidt sandsynligt, og jeg har heller ikke rigtigt noget at byde på," siger Asbjørn Jensen til Computerworld. 
 
Han fortæller, at det nu er op til parterne at finde en løsning på konflikten. Han peger på, at parter i andre konflikter før har forkastet mæglingsforslag og senere er nået til enighed, hvis der har været vilje fra begge sider.
 
Dermed kan Asbjørn Jensen altså ikke gøre mere for CSC og Prosa, medmindre de har noget på bordet selv. 
 
"I virkeligheden har de ikke rigtigt noget at komme ind til mig med. Og det var også det, der var tilfældet sidste gang. Jeg havde sådan set konstateret, at forhandlingsmulighederne var udtømte, og det var så der, man aftalemæssigt fik forhandlet sig frem til en løsning, som medlemmerne så ved en forhåndstilkendegivelse gav udtryk for, at de ikke ønskede sendt til urafstemning. Dermed har man været gennem flere led af de muligheder, der er," siger Asbjørn Jensen til Computerworld.   
 
Set før - men ikke så almindeligt
Ifølge Asbjørn Jensen er det ikke første gang, at en arbejdsgiver mener, at lønniveauet er blevet for højt og at man derfor skal have en omkostningsreduktion på alle planer.
 
"Det er noget, der er sket før. Men det er jo ikke det, der er det almindelige ved almindelige overenskomstfornyelser. Så det er altså ikke så almindeligt, at man på den måde siger, at der er noget, man skal rulle tilbage - gå ned i løn og op i arbejdstid," siger den erfarne forligsmand og fortsætter:

"Så det er da også klart, at det må stille lønmodtagerne i en vanskelig situation, når man skal stemme om det. Også ud fra en betragtning om, hvad man plejer at gøre og hvad, der er det normale, når man fornyer en overenskomst. Men det er sket før og det vil utvivlsomt også ske i fremtiden."
 
Asbjørn Jensen fortæller, at resten nu er overladt til parterne med de arbejdskampsmidler, som findes i det danske arbejdsretssystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere