Artikel top billede

Foto: Petr Kovar.

Slut med at ændre i vitale skatteoplysninger på nettet

Skat fryser flere tal på næste uges årsopgørelse. Læs Skats forklaring på, hvorfor du ikke selv skal kunne ændre i din løn- og pensionsoplysninger.

Læs også: Skat lukker online-adgang for snydere

Selvom selvbetjening på offentlige hjemmesider tilsyneladende er de vises sten i disse år, så trækker Skat nu i modsat retning. 
 
Skattefar smækker simpelthen lås på flere af dine oplysninger på årsopgørelsen, så det bliver umuligt at redigere i fortrykte oplysninger som eksempelvis løn, pension og faglige kontingenter.
 
Låsen bliver sat på danskernes årsopgørelser for at dæmme op for snyd og fejlindtastninger. Håbet hos Skat er, at staten sparer en halv milliard kroner ved at låse felterne allerede på årsopgørelsen for 2010, der er klar i skattemappen mandag den 7. marts.
 
"Vi ønsker at bruge de digitale muligheder, hvor de giver mest mening. Det handler i bund og grund om, at vi i nogle tilfælde gerne lige vil tale med folk, inden de begynder at ændre i deres skatteoplysninger," forklarer kontorchef Henrik Kähler fra Skat til Computerworld.
 
Du kan stadig ændre dine tal
Han understreger, at Skat med den nye digitale låseløsning ikke fratager folk muligheden for at ændre i deres tal.
 
Ændringerne skal derimod bare ske med arbejdsgiverens deltagelse og velsignelse, hvis ikke borgeren ønsker at redegøre for ændringer direkte til Skat.
 
"Vi vil dog allerhelst have, at folk taler med deres arbejdsgivere, hvis der skal ændres i tal som løn og pension. På den måde bliver vi ikke direkte blandet ind i ændringerne," siger Henrik Kähler.
 
På den måde kan Skat også holde de administrative udgifter til helpdesk-medarbejdere nede, selv om Henrik Kähler understreger, at dette ikke er en spareøvelse. 

"Det handler derimod om at få mere skatteprovenu."
 
Sparer på kontrolaktioner
Henrik Kähler nævner, at hvis du som lønmodtager ikke forstår tallene i næste uges årsopgørelse, vil der derfor være et link, som man kan klikke på for at lade arbejdsgiveren vide, at man ikke er enig i de opgivne tal. Derefter er det så op til arbejdsgiveren eventuelt at korrigere tallene efter anmodning fra medarbejderen.
 
"Der sker en kvalitetssikring af tallene, når arbejdsgiveren er med inde over. For den mere kreative gruppe, så var det tidligere meget nemt at ændre i tal som lønindtægter, men nu vil bøvlet med at kontakte arbejdsgiveren eller Skat fraholde dem fra at snyde," mener Henrik Kähler.
 
"Når vi får bedre tal ind i systemerne, så kan vi spare på vores kontrolaktioner. Så man kan sige, at vi flytter indsatsen og ressourcerne til at få de rigtige data ind i første hug og så gøre mindre ved dem bagefter," fortsætter han.
 
Lønnen giver mere skat
Sidste år låste Skat felter med jubilæumsgratiale/fratrædelsegodtgørelse og hædersgaver, men nu bliver kæden hevet frem på flere områder - og med god grund ifølge Henrik Kähler.

"Vi foretager massevis af analyser, der viser, hvor forskellen ligger mellem de indberettede og det, der burde være indberettet. Her er løn-feltet det helt store dyr i åbenbaringen. Det er reelt her, at det store provenu kommer fra," forklarer han. 

Tiltaget med at låse tal som lønindkomst kommer samtidig med, at Skat blokerer net-adgangen for reelle snydere på nettet.

I alt regner Skat med, at omkring otte procent af danskerne laver fejl i deres årsopgørelser, hvoraf en procent af skatteyderne snyder bevidst. 

Den ene procent af danskerne står dog for skattesnyd for omkring 1,8 milliarder kroner på nettet ifølge Skat.  

Læs også: Skat lukker online-adgang for snydere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere