Sådan undgår du fup og julesvindel

Jul er højtid for internethandel, men også for fusk og fup. Undgå fælderne og sørg for at holde din computer fri for ondsindede julekort. Her er otte tips.

I den søde juletid luftes dankortet flittigt, når der skal købes gaver til familien, og indkøbene sker i stigende grad på nettet.

Men her lurer en del farer, da hackere og phishere gerne vil have fingre i dine personlige oplysninger og kreditkort.

Dennis Bergström, der er Technical Account Manager hos sikkerhedsfirmaet SonicWALL Nordic, giver her sit bud på otte ting, du skal være særligt opmærksom på, når du bruger computeren i denne juletid.

1. Tilbud fra din yndlingsbutik: Pas på mail med gode tilbud og "fordelagtige rabatter". De kan indeholde link til websider med skadelig kode. Lad derfor være med at klikke på linket, men i stedet gå direkte ind på hjemmesiden via adresselinjen i din browser.

2. Trusler på sociale medier: Vær på vagt, hvis du modtager en indbydelse fra en "ven", der vil have dig til at kigge på nogle billeder, gøre brug af et særtilbud eller spille et spil. Tit er det et forsøg på at få modtageren til at klikke på link indeholdende skadelig kode.

3. Gavekort: Gavekort kan være en værdsat julegave. Sørg imidlertid for, at det kort, du køber på nettet, er gyldigt. Dobbelttjek med sælgeren/butikken og benyt eventuelt Moneybookers, PayPal eller lignende til at foretage dine indkøb.

4. Indkøb og betaling: Phishere er ude efter personlige oplysninger som kreditkortnumre. Hvis du modtager mail fra Moneybookers, PayPal eller lignende om, at din betaling ikke kan gennemføres, eller at de skal have flere oplysninger for at gennemføre betalingen, så er der grund til mistanke. Log i så fald ind på din konto uden at klikke på linket i mailen. Kontrollér, at den hjemmeside, du besøger, er sikker, før du udleverer bankoplysninger eller kreditkortnumre. Stol aldrig på en hjemmeside, bare fordi den udgiver sig for at være sikker.

5. Digitale julekort: Et digitalt julekort eller videohilsen, der sender dig videre til et link eller beder dig om at downloade Adobe Flash eller en anden slags animation, PDF eller videcodec, installerer tit virus eller skadelig kode på din computer. Gå ud fra, at mistænkelige link, flashvideoer, animationer og PDF-kort indeholder virus eller skadelig kode.

6. Trusler via kurérfirmaer (eksempelvis DHL eller FedEx): Denne type trusler kommer ofte til udtryk som: "Vi har forgæves forsøgt at aflevere din pakke i dag. Klik her for at aftale leveringstidspunkt." Hvis du faktisk venter en pakke eller leverance, så kontakt virksomheden per telefon eller via deres internetsted - aldrig ved at klikke på linket i mailen.

7. Julerelaterede spil og videoer: Tag dig i agt for alle typer "klik her"-meddelelser knyttede til julerelaterede spil og videoer. Klik ikke på mistænkelige link - du risikerer at få installeret virus og skadelig kode. For at kunne se videoer bliver du ofte bedt om at aktivere et "plug-in", og mens den downloader, installeres der i mange tilfælde skadelig kode på din computer.

8. Populære søgninger på Google: Selv om Google og andre søgemaskiner har indført forholdsregler til at frafiltrere internetadresser med skadelig kode, kan søgninger på populære ord som "jul" fortsat føre til hjemmesider, der indeholder virus eller skadelig kode. Sørg for at holde din computer opdateret med nyeste version af et antivirusprogram med alle tilgængelige opdateringer installerede.

Husk i øvrigt altid at have antivirus på din pc, og du kan få overblikket over fem gratis løsninger her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere