Ringe kontrol af dansk videoovervågning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. august 2007.


Den nyligt vedtagne videoovervågnings-lov møder kritik af organisationen Sikkerhedsbranchen.
"Den nye lov betyder øget overvågning. Loven giver butiksejere ret til at optage indgangsparti samt tilstødende arealer. I realiteten vil man blive overvåget hele vejen fra Københavns Rådhus til Kgs. Nytorv på en strøgtur. Nogle mennesker vil opleve det som et voldsomt indgreb i deres privatliv," siger Helge Kierkegaard, informationschef i Sikkerhedsbranchen.
Loven, som Helge Kierkegaard henviser til, er loven om udvidet videoovervågning, som trådte i kraft 1. juli i år.
Umiddelbart skulle man tro, at Sikkerhedsbranchen, brancheforeningen for sikkerhedsfirmaerne i Danmark, ville være glad for den lov. Men det er ikke tilfældet.
"Der er mange gode ting ved overvågning, men vi er bekymrede for, at vi får en del kedelige sager som følge af loven. Det kunne undgås, hvis autorisation og indberetningspligt var del af loven," siger han.
Sikkerhedsbranchen så gerne, at det er autoriserede installatører, der opsætter overvågningskameraer.
"Vi tror ikke på, at 100.000 forretningsejere sætter sig ordentligt ind i reglerne. Derfor er det en god ide at have autoriserede installatører, der kan vejlede. Loven kræver eksempelvis, at der er en vurdering af behovet for overvågning. Samtidig skal optagelserne slettes efter 30 dage, og man må ikke kigge optagelserne igennem uden grund. Det er vigtigt, at det indskærpes," mener Helge Kierkegaard.
Kravet om autoriserede installatører kom ikke med i den endelige lovudformning. Sikkerhedsbranchen er derfor nervøs for, at branchen får et dårligt ry, hvis der bliver for mange sager, hvor overvågningen misbruges.
Stikprøvekontrol
Sikkerhedsbranchen havde også gerne set, at indberetningspligt af videoovervågning til Datatilsynet, var blevet en del af loven.
I dag kendes antallet af vi-deoovervågningskameraer ikke, men Sikkerhedsbranchen gætter på at der er 150.000 - 200.000. En indberetningspligt ville have gjort det nemmere for Datatilsynet at føre tilsyn med de installerede systemer.
Selvom Datatilsynet ikke ved, hvor kameraerne befinder sig, mener Janni Christoffersen ikke, at det bliver et problem at foretage inspektioner:
"Vi har blandt andet talt med vores kolleger i Norge om deres erfaringer. Vi kan eksempelvis foretage målrettede indsatser i geografisk afgrænsede områder som kommuner eller i brancher som supermarkeder."
Datatilsynet ved ikke, hvor mange inspektioner af video-overvågningsystemer, tilsynet vil udføre.
"Vi er i en fase, hvor vi overvejer, hvordan vi skal tilrettelægge tilsynet med tv-overvågning. Vi har ikke truffet nogen afgørelser om, hvor mange inspektioner vi skal gennemføre, eller hvordan vi vil gøre det," siger hun.
I 2006 gennemførte Datatilsynet i alt 63 inspektioner, hvilket dækkede alle Datatilsynets opgaver. Med over hundred tusind videokameraer lyder det ikke af meget. Men Janni Christensen understreger, at Datatilsynets opgave er stikprøvekontrol.

Faktaboks: To love der vedrører videoovervågning
Tv-overvågningsloven regulerer, i hvilke tilfælde og på hvilken måde tv-overvågning kan foretages af private. Datatilsynet er ikke tilsynsmyndighed i forhold til denne lov.

Persondataloven regulerer den behandling af personoplysninger, som en tv-overvågning indebærer. Datatilsynet har til opgave at føre tilsyn med persondatalovens overholdelse.

OriginalModTime: 23-08-2007 13:55:50




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere