Komplette systempakker installeres på fem minutter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 17. august 2007.


god til test Virtuelle appliances er fortrinlige til at teste ny funktionalitet. Skal de anvendes i produktion, kræver det mere forberedelse.

Et komplet CRM-system installeret på få minutter. Det er muligt med de såkaldte virtuelle appliances.
En virtuel appliance er et operativsystem og en applikation leveret som et virtuelt maskin-image. Færdigkonfigureret og parat til at køre på eksempelvis VMwares virtualiseringsteknologi.
Hos den aalborgensiske hosting- og outsourcing-virksomhed Netic har man allerede gjort sig de første erfaringer med virtuelle appliances. Eksempelvis da virksomheden afprøvede et nyt CRM-system.
"Vi prøvede SugarCRM som en virtual appliance. Det tog ganske få minutter at installere, så var det oppe at køre," fortæller Karsten Thygesen, teknisk direktør hos Netic.
Netop den enkle installation er en tillokkende egenskab. Det er ikke nødvendigt at investere i ny hardware og bruge lang tid på at konfigurere et nyt system. Man downloader den virtuelle appliance og kan hurtigt gå i gang med at undersøge, om applikationen er noget man kan bruge.
"Det giver mulighed for at teste nye applikationer på en nem måde," siger Karsten Thygesen.

Overvej produktion
Karsten Thygesen er generelt positiv over for anvendelsen af virtuelle appliances.
"Det er noget, vi vil gøre mere brug af. Specielt muligheden for at teste appliances er god. Hvis man kan lide appliancen, kan man så overveje, om den skal anvendes som virtual appliance i produktion, eller om den skal have sit eget miljø eventuelt sin egen fysiske maskine," siger han.
Karsten Thygesen understreger vigtigheden af at undersøge, hvordan den virtuelle appliance bedst indpasses i en virksomheds eksisterende it-infrastruktur.
"Virtuelle appliances er komplette systemer i en kasse. Det er ikke altid det, man gerne vil have. Hvis man vælger at gå i produktion, må man gøre sig nogle overvejelser. Eksempelvis havde SugarCRM som virtual appliance sin egen database indbygget. Måske vil man foretrække at lægge databasen på et eksisterende database-cluster i stedet for," forklarer Karsten Thygesen.
Han fremhæver også, at det er vigtigt, at den virtuelle appliance kan indpasses i eksisterende backup- og overvågningsløsninger.
"Det kan være svært at få en virtuel appliance fuldt installeret til produktion med overvågning og backup. Her kræver det mere konfigurering, så det hænger sammen med eksisterende overvågnings- og backupsystemer," siger Karsten Thygesen.
Det afhænger af den enkelte virtuelle appliance, hvor godt den kan indpasses i det eksisterende produktionsmiljø.

Virtuel Load balancer brugt et år
Netic valgte ikke SugarCRM som fremtidigt CRM-system, men det skyldtes, at SugarCRM ikke kunne leve op til Netics funktionalitetskrav. Der var ikke noget galt med selve teknologien.
Netic har dog i et lille års tid anvendt en anden virtuel appliance. Det er load balanceren ZXTM fra virksomheden Zeus, som Netic anvender i sit hosting-miljø.
ZXTM fås i tre versioner: Som ren software, der skal installeres på en server, som en hardware-appliance - en fysisk maskine - og endelig som en virtuel appliance. Netic valgte ZXTM i den virtuelle udgave, og Karsten Thygesen er glad for load balancerens performance og skalerbarhed.
"Vi mærker ikke nogen performanceforringelse, der er ikke forskel på performance i et fysisk miljø og virtuelt," siger Karsten Thygesen.
Bliver load balanceren overbelastet, kan Netic hurtigt skalere op ved at oprette en ny instans af load balanceren. Han ser en række muligheder for virtuelle appliances:
"Basale netværksting som DNS-servere er oplagte at anvende som virtuelle appliances. De er bygget af folk, som ved, hvad det handler om. Formentlig har de mere styr på at konfigurere og optimere det underliggende styresystem, så det opfylder den virtuelle appliances behov."
Ofte er styresystemerne, der indgår i en virtuel appliance, trimmet så meget som muligt, så de kan lige præcis det, som er nødvendigt for applikationen.

Leverandøren vedligeholder
Netop de indlejrede styresystemer bekymrer nogle kritikere af virtuelle appliances. De fremhæver, at en it-afdeling ikke selv kan patche sikkerhedshuller i en virtuel appliances styresystem. Karsten Thygesen mener, at kritikerne opfatter virtual appliances forkert.
"Man skal ikke tænke på det som et styresystem og en applikation. Det er en blackbox, som man så må betale for at få vedligeholdt af leverandøren. Eksempelvis omfatter opdateringer til Zeus load balanceren hele appliancen, inklusive styresystemet. På den måde fungerer det som eksempelvis en Cisco-switch. Cisco har ansvar for hele switchen, inklusive at IOS (Cisco styresystem, red.) opdateres," forklarer han.
Karsten Thygesen understreger dog endnu engang, at man bør overveje hvilke muligheder, der er for at indpasse den virtuelle appliance i et produktionsmiljø. Er der ikke mulighed for at indpasse den virtuelle appliance i overvågnings- og backup-systemer, bør man se på andre muligheder.

Jysk snusfornuft
Karsten Thygesen opfordrer også til, at man er ekstra grundig i sin leverandørvurdering.
"Der er mange små nystartede firmaer, og det er stadigt et ungt marked. Du er i en gråzone. Normalt har firmaer ansvar for den applikation, de leverer, pludselig er det et komplet system, de leverer. Det er ikke altid, de er klar til det," siger han, der er tilfreds med den support, som Zeus leverer.
Netic vil da også i fremtiden se på nye virtuelle appliances, dog med en god solid jysk snusfornuft.
"Vi er åbne over for ideen om virtuelle appliances, men vi kigger ekstra godt på leverandøren. Det er vigtigt med en god, dyb leverandørvurdering. Tager leverandøren den virtuelle appliance seriøst eller er det blot en måde at få distribueret sin applikation på. Er der eksempelvis support og opgradering af operativsystem. Hvis leverandøren ikke yder den service, skal man kun anvende virtuel appliances som test, ikke i produktion," anbefaler Karsten Thygesen.

OriginalModTime: 20-08-2007 13:58:04




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere