Danske Spil fokuserer på applikationssikkerhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. maj 2007.


sikkerhed Væksten i danskernes brug af
online-spil betyder øget fokus på sikkerheden i online-applikationerne.

"Du har indtil kl. 17 din lokale tid. Jeg vil nu starte et angreb i en time. Det vil være 1/20 af den styrke, som jeg har til rådighed."
Sådan lød en e-mail sendt til den engelske online-bookmaker Blue Square i 2004. Hvis ikke firmaet betalte 7.000 euro til pengeafpresseren, truede han med at lægge Blue Squares online-system ned med et såkaldt Denial of Service-angreb.
Blue Square var blot en af mange engelske bookmakere, der i 2004 oplevede de første afpresningsforsøg mod deres online-forretning.
Danske Spil, den tidligere Tipstjeneste, har hidtil været forskånet for Denial of Service-angreb.
"Der har været portscanninger og andre småting, men vi har ikke været udsat for de store bombardementer," siger Tommy Færk, sikkerhedschef i Danske Spil.
Danske Spil er med i interesseorganisationen World Lottery Associa-tion (WLA). Her udveksler de forskellige nationale lotterier blandt andet erfaringer vedrørende sikkerhedsspørgsmål.
"Vi har selvfølgelig diskuteret de potentielle trusler, men ingen i WLA har været udsat for den slags. Det hænger nok sammen med, at man ved, at lotterierne fokuserer meget på sikkerhed og troværdighed for kunderne," siger han.

Løbende risikovurdering
Det er dog ingen sovepude for sikkerheden i Danske Spil.
"Vi foretager en løbende risikovurdering af, hvor skal vi sætte ind. Før kiggede vi meget på perimetersikkerhed (hul i firewall, portscanning). Det gør vi selvfølgelig stadigvæk, men i dag gør vi meget mere ud af applikationssikkerheden. Sikkerheden indtænkes helt fra starten i udviklingen af nye spil. Hvis sikkerheden ikke er i top, vil vi miste vores troværdighed," siger Tommy Færk.
Danske Spil udvikler ikke selv spil, men har udviklere fra spil-leverandørerne siddende fysisk i Danske Spils lokaler, så kontakten og kommunikationen til udviklerne er tæt.
"Systemleverandøren tester selvfølgelig selv sine applikationer. Derudover anvender vi også en tredjepart til at teste systemerne. Her bliver applikationerne banket godt igennem for at finde eventuelle sårbarheder herunder SQL Injections og Cross site scripting, som er udbredte sårbarheder i applikationer," forklarer han.
Testerne afprøver også systemerne ved at undersøge, hvad man kan gøre, når man er oprettet med et bruger-id. Er det eksempelvis muligt at manipulere med data?

Overvågningen er outsourcet
Selvom der er stor fokus på applikationssikkerhed, har Danske Spil ikke glemt netværkssikkerheden, men valgt at lade en ekstern leverandør varetage overvågningen af netværket.
"Vi har bokse med IDS (intrusion detection system, red.) og IPS (intrusion prevention system, red.) Vi har så FortConsult til at holde øje med IDS'en 24 timer i døgnet. Hvis der opstår alarmer, finder de ud af, om IDS'en har registeret et angreb, eller om der er tale om en falsk positiv," siger Tommy Færk.
Før Danske Spil købte overvågningsløsningen StayReady fra Fort Consult, havde spilgiganten en anden løsning, hvor Danske Spil skulle bruge mere tid på den daglige drift og vedligeholdelse, og hvor sårbarhedsmønstre var længere tid om at blive implementeret. Analysen af log-filer fra de forskellige netværksenheder var bagudrettet.
"Løsningen, vi har i dag, er mere proaktiv, hvor den gamle var reaktiv med en forholdsvis lang responstid. Det betød, at eventuelle sikkerhedsbrud først blev opdaget sent. Det fungerede i starten, men efterhånden som kunder og omsætning i Danske Spils internet online-del steg, blev det nødvendigt med bedre overvågning," forklarer han.

Boks: Danske spils online-omsætning
Siden Danske Spil startede med internet online-spil i 2002 er omsætningen via denne kanal steget markant. Det øger fokus på sikkerheden i internet-applikationerne.

Internetomsætning i procent af
Danske Spils totale omsætning:
2002: 0,4 procent
2003: 4,9 procent
2004: 8,4 procent
2005: 9,8 procent
2006: 13,3 procent

Kilde: Danske Spils Årsrapport 2006

Billedetekst: overvågning Tommy Færk står for sikkerheden i Danske Spil. Han har etableret 24 timers overvågning af Danske Spils website som tilbyder onlinespil som Lotto, Tips og Oddset. Foto: Torben klint

OriginalModTime: 03-05-2007 14:17:51




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere