Ny generation af trådløse net på vej

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 13. april 2007.


problemløsning Leverandørerne er i gang med at løse problemerne, der følger i kølvandet på den stigende anvendelse af trådløse net.

Hvor trådløse netværk for få år siden var en sekundær ting, bliver det i dag i stadig højere grad overvejet som det primære netværk i virksomhederne. Det er meldingen fra analytikere og leverandører.
Den stigende anvendelse af trådløse netværk skaber udfordringer for leverandørerne af trådløse net.
Et trådløst net er bygget op af en række access points, som giver de trådløse klienter adgang til netværket. Selvom leverandørerne siger, at deres trådløse net nemt kan klare 30-40 klienter per access point, så vil det ofte medføre en mærkbar forringelse af performance.
Hvis der er mange mennesker samlet på et forholdsvist lille areal, vil det derfor være bedst at have mange access points tæt på hinanden, så belastningen kan fordeles på flere access points. Imidlertid bør de enkelte access points ikke stå for tæt, da radiosignalerne fra hver enkelt access point kan påvirke de andre access points radiosignaler.
Et uløseligt problem?
Nej, siger leverandørerne, vi justerer blot sendestyrken for access points.
Hvor sendestyrken oprindeligt var 100 milliwatt, er der mange leverandører der leverer med 50 milliwatt som standard.
Det betyder selvfølgelig, at rækkevidden for hver enkelt access point reduceres.

Myldretid på det trådløse net
Et andet område, hvor der kan opstå problemer med et trådløst net, er når et stort antal mennesker forsøger at logge på det trådløse net på samme tid.
Det er oftest universiteter, konferencer og skoler, der oplever det. Hvis der er myldretid på nettet, kan det tage minutter, før man bliver logget på nettet.
En tredje udfordring, som de trådløse net står overfor, er anvendelsen af det trådløse net til IP-telefoni. De forskellige mobiltelefonleverandører er alle klar med telefoner med WiFi-opkobling, og det vil give et ekstra pres på de trådløse net. Hvad gør man så?

Fjerde generations trådløse net
Løsningen kan komme i form af det, som Gartner kalder fjerde generations trådløse netværk. Hvor tredje generations netværk lader en controller varetage sikkerhed og roa-ming, lægger et fjerde generations netværk endnu mere kontrol ned i netværksinfrastrukturen.
I et fjerde generations netværk tildeles de trådløse klienter bestemte tidsperioder, hvor de kan sende data. Netværksinfrastrukturen styrer effektivt, hvilke klienter der har adgang til nettet hvornår.
Ifølge Gartner er Cisco og Aruba Networks ledere i markedet for trådløse netværk, mens Meru Networks trådløse net omtales som den visionære fjerde generations-løsning. CTO har talt med Bo Ericsson, der er chef for Meru Networks i Nord og Øst-Europa.
"Meru er et fjerde generationsnetværk, hvor netværksadgang er kontrolleret af vores controller og access points. Det er i modsætning til den traditionelle måde, hvor klienterne bestemmer, hvornår de vil have adgang," siger Bo Ericsson.

Netværksinfrastrukturen
Når Bo Ericsson omtaler Merus trådløse net, er det med ord som harmoni, intelligens og koordinering. Det giver associationer til en dirigents beskrivelse af sit job, hvilket ikke er helt ved siden af.
"Vi lægger intelligens ned i infrastrukturen. Vores controller og access points har intelligensen. De ved, hvornår klienterne skal tale, og hvornår de skal være stille," siger Bo Ericsson.
Han forklarer, at i 802.11-standarden er der mulighed for at bede en klient om at være stille et stykke tid. Her er der tale om millisekunder. Ved at tildele timeslots til de enkelte klienter, opnåes mere harmoni. Der er ikke så megen konkurrence om airtime. I et traditionelt netværk uden tildeling af timeslots er der sammenstød blot med tre-fire klienter, så med en mere intelligent håndtering er der mindre behov for at gensende datapakker.
Den koordinerede tilgang til kommunikation på netværket giver mulighed for at have mange klienter per access points uden forringelse af netværksoplevelsen.
"Vi kan have 128 klienter per access point uden performance-nedsættelse," hævder Bo Ericsson.

Mere intelligens
Meru anvender også såkaldt deep packet-inspection, hvilket giver mulighed for at skelne mellem forskellige datapakker og dermed prioritere forskellige former for datatrafik.
"Vi anvender deep packet-inspektion. Access points og controller åbner datapakkerne og undersøger ,hvilke pakker der er tale om. På den måde kan vi bestemme, hvilken trafik der foregår på nettet, og prioritere trafikken. Eksempelvis kan en SIP-pakke, der indeholder IP-telefoni, have høj prioritet, mens web-trafik vil have mindre prioritet," forklarer Bo Ericsson.
Han understreger, at Meru Network kan anvende alle slags netværksklienter.
"Enhver WiFi-klient kan anvendes. I 802.11-standarden er der mulighed for at sige til klienten: Vær stille. Vi behøver ikke at putte ekstra software på klienten. Andre leverandører kræver specielle klienter eller software, hvis roaming skal speedes op," forklarer Bo Ericsson.
"Vi fjerner noget af intelligensen fra klienterne. Klienterne skal eksempelvis ikke tage sig af roaming (flytning af netværkssession til et andet access point, red.). Controller og access point bestemmer, hvornår roaming af en klient skal finde sted. Det tager to millisekunder at roame en klient. Det er muligt, fordi alle access points anvender samme kanal og samme BSID. Vi har populært sagt en virtuel celle. Alle access points taler med deres nabo og controller. Vi ved, hvor klienten er lokaliseret," siger Bo Ericsson.

WiFi-telefoner boomer
Han ser frem til et boom i anvendelsen af mobiltelefoner med WiFi.
"Vi ser eksempelvis de nye Nokia-telefoner og HTC-telefoner med Wi-Fi. Vi tillader op til 30 voice-klienter per access point. Hvis der er flere der prøver at ringe via WiFi, får de en optagettone. Det gør vi for ikke at forringe servicen for de allerede igangværende telefonsamtaler," siger Bo Ericsson.

Faktaboks:
AccessPoint
I et fjerde generations trådløst netværk bestemmer access points sammen med en controller, om klienterne har adgang til det trådløse net.

OriginalModTime: 12-04-2007 09:51:22




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere