Nedtælling til it-historie

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. november 2006.


Opgaven er enorm. Kommunalreformen giver lange arbejdsdage i kommunernes it-afdelinger og hos leverandørerne. 50 tera-bytes skal flyttes, konverteres eller omlægges, inden de nye kommuner åbner.

Når Danmark går på juleferie, går en stor del af landets it-medarbejdere i gang med den afgørende fase af Danmarks-historiens største it-projekt. Kommunalreformen.
Det drejer sig om hundredevis af systemer, der skal lægges sammen og ufattelige mængder data, der skal konverteres og harmoniseres. Alt fra kontanthjælp og pension til vejnavne og børnehavepladser er i spil.
KMD er involveret over alt, og firmaet har 1.000 ansatte i gang med opgaven. Hans Ole Møller Madsen er ansvarlig for projektet hos KMD. Han fortæller, at opgaven faktisk er så stor, at KMD selv måtte opfinde en holdbar metode til at håndtere sammenlægningen. Ingen har lavet en så omfattende sammenlægning på en gang før.
- Vi har ikke kunnet finde nogen forbilleder, siger Hans Ole Møller Madsen.
Projektet bliver ikke lettere af de mange forskellige firmaer, myndigheder og kommuner, der er involveret.
I midten af dataorkanen i
juledagene står det centrale personregister, CPR, hvis omlægning skal være klar, før alle de andre data kan falde på plads.
- Når CPR har konverteret, når vi point of no return. Det er et nyt Danmark, efter CPR har lavet deres kørsler, siger Hans Ole Møller Madsen.
Ud over hovedrolleindehaverne KMD og CPR kommer de mange andre leverandører og offentlige enheder, der er involveret. Leverandørerne melder om travlhed før lukketid, men ingen panik.

I de 65 helt nye kommuner er it-medarbejderne presset af flere forskellige opgaver. Ud over forberedelse af de store konverteringer, så har de fleste kommuner mindre systemer, som de selv driver.
- Vi har selv en masse systemer. Alt afhængig af, hvordan vi opgør det, så har vi mellem 300 og 500 systemer, siger it-chef i Ny Odsherred Kommune, Niels Ebbe Pedersen.
Kommunen i Sjællands nordvestlige hjørne har deltaget i en stor test med rigtige data i november. Så der har været ekstra pres på.
Både kunder og konkurrenter peger på mastodonten KMD's succes, som betingelse for en gnidningsløs overgang.

KMD's rolle på området bliver understreget af, at det mere eller mindre er firmaet, som holder styr på kommunernes it-omlægningsproces.
Det store firma sidder trods øget konkurrence stadig tungt på de centrale it-systemer, og derfor har alle de 65 kommuner, som lægges sammen en vis mængde opgaver ved KMD. På grund af opgavens enorme omfang har det været nødvendigt for firmaet at lave en meget stram projektstyring.
- Det bliver vi nødt til at have, fordi vi har en fast deadline. Hvis vi ikke havde standardiseret det her og lavet en samlet løsning, ville det ikke kunne lade sig gøre, siger Hans Ole Møller Madsen fra KMD, som har sammenlignet opgaven med 65 bankfusioner på en gang.
Han tilføjer, at processen er blevet tilrettelagt efter internationale projektstyringsstandarder, så firmaet kan overvåge udviklingen på de enkelte opgaveområder og i de enkelte kommuner på ugebasis. Ledere på alle niveauer i processen følger fremskridtene.

I den nye Slagelse Kommune er det Claus Ritter, som har ansvaret for personale og it-opgaverne i sammenlægningen. Foreløbig mener han, at KMD har udvist et stort overblik i forhold til opgaven.
- Det er et kæmpeprojekt, som jeg synes, at de indtil nu har styret utroligt professionelt, siger han.
Niels Ebbe Pedersen fra Ny Odsherred er optimist. Han er it-chef i en af de kommuner, som lige nu deltager i den sidste testkørsel inden generalprøven går i gang i december.
- Hvis KMD's konvertering af systemer går som det skal, og vi har gjort vores arbejde, så bør vi ikke have store problemer, vurderer Niels Ebbe Pedersen.
Vurderingen fra Hans Ole Møller Madsen er, at KMD er meget godt forberedt.
- Når vi har gennemført generalprøven og er færdige 20. december, så ved vi præcis, hvordan konverteringen vil blive. Præcis, understreger Hans Ole Møller Madsen, som tilføjer, at alt er gået godt i de hidtidige testbølger.
Niels Ebbe Pedersen fortæller, at de kommunale it-folk har et tætpakket program de næste to måneder. 1. december skal data til KMD være klar til den helt store generalprøve. Samtidig er der masser af andre opgaver at holde styr på.
Niels Ebbe Pedersen forklarer, at alle afdelinger i kommunen er hårdt presset. Men it-folkene har ekstra travlt.
- Det er en ganske særlig situation. I øjeblikket skal vi have en ny organisation på plads, lave daglig drift og samtidig skal vi gøre klar til den nye kommune, forklarer Niels Ebbe Pedersen og tilføjer, at it gennemsyrer organisationen, så it-medarbejderne er helt centrale i mange sammenhænge for tiden.

I skyggen af de store systemsammenlægninger og konverteringer står kommunerne med masser af andre store it-udfordringer. For når flere gamle kommuner flytter sammen, skal der ryddes op. Også i it-systemerne.
Claus Ritter, der har ansvaret for it-omlægningerne i Slagelse forklarer:
- I Slagelse har vi omkring 70-80 systemer, som ikke
er KMD's. Der er vi selv projektmagere på at finde ud af, hvordan det skal løses, siger han.
Claus Ritter mener, at en af de største opgaver i forbindelse med reformen bliver overset. Den store praktiske del af en fusion mellem mange parter.
- Hele den infrastruktur, der skal ligge bagved er ikke så synlig, men den trækker virkelig kræfter ud i øjeblikket, siger han og opremser nogle af de projekter, som Ny Slagelse arbejder med.
- Vi har fået lavet en fiberring. Vi har 14 steder, som skal være på. Vi har etableret tre steder med servere og været nød til at outsource nogle serveropgaver. Hele det set-up har været enormt, siger Claus Ritter.
Faktisk har TDC lavet aftaler om fiberforbindelser i mere end 50 kommuner, så kapaci-teten til at flytte de 50 terabytes plus det løse rundt i systemet skulle være på plads til nytår.

Faktaboks:
Tidsplan for fusionen
KMD og CPR er centrale for fusionen af de mange kommunale it-systemer til nytår. Derfor har begge en meget stram tidsplan for de næste to måneder.

November: Partnergeneralprøve med Horsens, Skanderborg, Odsherred, Assens og Odder. KMD's 17. test, men den første med de rigtige data fra kommunerne.

December: KMD holder generalprøve med alle kommuner.

Fredag 22. december 2006 klokken 16.00 til og med mandag 1. januar 2007 er de kommunale systemer og det centrale personregister lukkede, mens CPR og KMD gennemfører konverteringer og sammenlægning. De fleste kommuner holder lukket i samme periode.

Faktaboks:
KMD og it-reformen
Datamængden er enorm. Der jongleres med 50 terabytes (en terabyte er en billion bytes = en million million bytes), og over 40.000 kørsler skal afvikles.

1.000 af 3.000 medarbejdere i KMD er direkte involveret i projektet.

Deadline for aflevering af data fra kommunerne til KMD er 1. december.

Den samlede værdi for KMD's samlede kontraktportefølje er på 600 millioner kroner eller i snit cirka ti millioner kroner per kommune. Eksempler fra flere kommuner viser dog, at regningen til KMD kun udgør 20 procent af it-omkostning-erne i forbindelse med reformen. Derfor vil den samlede pris for it-konverteringen nok komme en del over en milliard kroner.

OriginalModTime: 23-11-2006 14:45:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere