Danskerne skuffet over sundheds-it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. november 2006.


Danskerne forventer det bedste af det bedste på landets sygehuse. Men 41 procent af befolkningen siger samtidig,at niveauet ikke er tidssvarende.

Virkeligheden på sygehusene står ikke mål med danskernes meget høje forventninger til brug af teknologi i sundhedssektoren. Trods år med skuffende udbytte af blandt andet de elektroniske patientjournal-projekter, har danskerne stadig en forventning om, at landets sygehuse er med helt fremme.
Computerworld har gennem en meningsmåling foretaget af Userneeds spurgt danskerne om de oplever, at sygehusene bruger tidsvarende it-løsninger. Det svarer hele 41 procent af de adspurgte nej til. Det tal står i skærende kontrast til, at 76 procent forventer, at sygehusene bruger den nyeste teknologi på området.
Det undrer dog ikke Stig Kjær Andersen fra Center for sundhedsinformatik på Aalborg Universitet, at forventningerne er høje.
- Det tyder vel på, at nogle udvikere og leverandører er kommet til at love mere, end det umiddelbart har været muligt at realisere, og dermed skruet forventningerne hos brugerne op. Når man er ude og høre og se på sygehusene, så undrer det mig ikke, at mange er skuffede, siger Stig Kjær Andersen, som også peger på, at politikerne har været med til at skrue forventningerne til elektroniske patientjournaler markant i vejret.
- Politisk er der måske en manglende forståelse af, hvor komplekst det er, siger Stig Kjær Andersen, som mener, at der er behov for en anden tilgang til opgaven, hvis man vil mindske gabet mellem forventningerne og oplevelsen.

Den tidligere topchef i blandt andet Danica, Erik Bonnerup, var allerede for fem år siden kritisk i forhold til EPJ-indsatsen, da han var med til at undersøge problemstillinger i offentlige it-projekter. Han mener ikke, at befolkningen har for høje forventninger til sundhedsvæsnets it-løsninger.
I stedet peger Erik Bonnerup på to grunde til, at befolkningen har svært ved at forstå de manglende resultater.
- For det første kan folk ikke forstå, at man ikke kan lave noget fælles, der virker. For det andet har de fleste selv prøvet ændringer på deres arbejde, så derfor tror jeg ikke, at der er for høje forventninger, siger Erik Bonnerup.
Han peger på politisk og administrativt lederskab som det redskab, der kan mindske gabet mellem forventninger og virkelighed.
- Vi har stadig til gode at se om Lars Løkke Rasmussen (indenrigs- og sundhedsminister, red.) vil gøre noget, og om de nye regioner vil lade ham gøre det, siger Erik Bonnerup, som mener, at det er positivt, at ministeren netop har fremsat et lovforslag, som skal give ham stor magt over sygehusenes it-systemer.
- Det er nu ikke gjort med magt alene. Hvis regionerne puster sig op hver for sig, kan de blokere for udviklingen, siger Erik Bonnerup.
Ministerens forslag har fået bred opbakning i Folketinget.
Det bliver de nye regioner, som skal føre den nye mere ensrettede politik ud i livet. Danskerne forholder sig kritisk til spørgsmålet om, hvorvidt regionerne vil klare opgaven bedre end amterne. Faktisk har næsten halvdelen, 46 procent, ikke tillid til, at regionerne kan gøre det bedre. Den tvivl nager også Erik Bonnerup.
- For mit eget vedkommende er det vigtigste en større politisk beslutningskraft, siger Erik Bonnerup, som dog mener, at det er unfair at dømme regionerne alt for hårdt på forhånd.

Læs også tillægget Digital Sundhed.

Billedtekst: Sundhed Erik Bonnerup mener ikke, at befolkningen har for høje forventninger til sundheds­væsnets it-løsninger. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 16-11-2006 14:19:42




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere