Statsaftalerne er ingen guldgrube

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. november 2006.


De statslige særaftaler gavner omsætningen, men bidrager ikke afgørende til Topnordics vækst, vurderer analysehuset IDC Nordic.

Danske Topnordic, der netop er blevet udpeget som en af ganske få leverandører til de statslige it-indkøb, skal ifølge analysehuset IDC Nordic ikke læne sig tilbage og tro, at den hellige grav nu er velforvaret.
- Staten står måske for 10 procent af it-investeringerne herhjemme, og selvfølgelig er det rart at få foræret 10 procent af det hjemlige marked. Men aftalerne skal jo også fornys, og det er kun, hvis det lykkes for Topnordic at holde fast i aftalerne permanent, at det for alvor begynder at betyde noget, siger Anders Elbak, der er analysechef hos IDC Nordic.
De statslige institutioner er forpligtede til at købe it-udstyr gennem SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service), mens det for kommunerne er et tilbud.
- Det kan i nogle tilfælde være nemmere for en kommune at hoppe på de her indkøbsaftaler i stedet for at sætte en ressourcekrævende udbudsforretning i gang, mener Anders Elbak.

Han vurderer, at Topnordic vil bruge sin størrelse og de velvoksne købemuskler til at ekspandere ud i resten af Europa. Det første skridt bliver ifølge Topnordics bestyrelsesformand Ib Kunøe landgang i Baltikum.
- I første omgang ligger det lige for at gå ind i Baltikum. Det er små markeder og burde være noget, som vi kan overskue relativt let, sagde Ib Kunøe til Computerworld efter købet af Atea i sommer.

En anden fordel for Topnordic, efter opkøbet af især Ementor, er muligheden for at arbejde sig højere op i værdikæden.
Ementor har en højere grad af it-services og konsulenttjenester i sin produktportefølje end en traditionel it-forhandler.
Topnordic bliver på den måde ikke bare større med Ementor i familien, men kan også øge indtjeningen på anden
vis.
I dag er det langt fra nok bare at levere papkasser på dørtrinnet. Det gælder om også at få konsulenttjenester med på fakturaen.
- Konsulentdelen er så vigtig, fordi fortjenesten er markant højere for konsulentarbejde, end den er, når der sælges bokse. Særligt når der sælges hele løsninger, fordi så kan man glemme prisen på hardwaren. Der er ikke den samme konkurrence på prisen, når der også er konsulenttjenester inde i billedet. Der har altid været større forskel på en forhandler og en systemintegrator end på to forhandlere. Med konsulenttjenester i virksomheden er det meget lettere at skille sig ud end ved bare at køre med på prisræset, siger Anders Elbak.

Konkurrencemæssigt vurderer IDC ikke, at Topnordic umiddelbart løber ind i problemer. Hverken på grund af sin størrelse eller fordi der er et bemærkelsesværdigt sammenfald af personer i ejerkredsen bag indkøbsportalen Gatetrade og Topnordic.
- Det samlede it-marked i Norden løber op i måske 250 milliarder kroner, og heraf sidder Topnordic på godt 12 milliarder. Så godt nok er Topnordic stor, men så er virksomheden altså heller ikke større, fastslår IDC's analysechef.
Dertil kommer, at mange producenter gør ligesom for eksempel HP, som selv har kontakten til sine 200 største kunder i Danmark. Det koncept er der flere andre producenter, der følger. De store konsulenthuse som IBM, CSC med flere
- Topnordic ville måske virke mere dominerende, hvis selskabet kun solgte hardware, men så snart selskabet skal sammenlignes med IBM og HP med flere, så er Topnordic ikke længere så stor og skræmmende, vurderer Anders Elbak.
Uanset om Topnordics størrelse skræmmer eller saliggør, så ligger det fast, at Baltikum og resten af det europæiske marked er næste stop for den nordiske it-forhandler.

OriginalModTime: 09-11-2006 13:42:04




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere