Den lange rejse til SOA

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. november 2006.


blog I hvert CTO får du uddrag af det bedste aktuelle indlæg fra Computerworlds blogunivers (www.cw.dk/blog).

Jeg har tænkt en del på Odysseus. Det skyldes, at vi i dette nummer har et tema om SOA. I den forbindelse har jeg talt med leverandører og virksomheder, der henholdsvis leverer SOA-løsninger og implementerer SOA.
Et udtryk, der går igen, når erfaringer og forventninger til SOA skal gøres op er, at "SOA er en rejse".
Og det er her Odysseus dukker op. Efter den trojanske krig rejste Odysseus og hans mænd hjem til Ithaka. En rejse der tog dem flere år. En rejse, der var fyldt med uforudsete farer. Ganske som rejsen mod en serviceorienteret arkitektur kan være.Odysseus og hans mænd sejlede forbi sirenerne, der med deres lokkende sang får sømænd til at sejle ind i farvande med livsfarlige skær.
Er det SOA-leverandørerne, der med deres lokkende og indsmigrende tale forsøger at lokke it-folk ud på en farlig kurs?
Odysseus og hans mænd går i land på kyklopen Polyfems ø, hvor de tages til fange. Først ved at overvinde Polyfem kan Odysseus og hans mænd fortsætte deres rejse hjemad.

En af de store udfordringer i et SOA-projekt er de store eksisterende monolitiske legacysystemer, som skal overvindes og deles op i små adrætte forretningsservices. Det er en opgave, der ikke er helt triviel.
Men SOA er ikke kun skibbrud og kykloper, der skal overvindes. Det er også visionen om en mere sammenhængende og fleksibel it-arkitektur (sirene-sang?).
På JAOO-konference i oktober havde jeg fornøjelsen at opleve Mikkel Hippe Bruns præsentation af IT- og Telestyrelsens SOA-vision. Mikkel og hans kollegaer er igang med et ambitiøst projekt. Det er den elektroniske udgave af jernbanenettet, som de er ved at etablere: En infrastruktur til elektronisk udveksling af forretningsdokumenter i Danmark. En infrastruktur, der vel at mærke er billigere end EDIFACT og også er tilgængelig for de små og mellemstore virksomheder, som udgør hovedparten af Danmarks erhvervsstruktur.
Efter præsentationen blev initiativet lovprist af en IBM-konsulent, der arbejder for det østrigske finansministerium. IBM-konsulenten var mildest talt imponeret over ambitionerne i det danske projekt. Hvis SOA-infrastrukturen for forretningsdokumenter bliver realiseret, vil Danmark da også komme helt i front med digitalisering i den offentlige forvaltning og det private erhvervsliv. Det vil givetvis glæde en række topledere og it-folk, der ønsker at hæve ambitionerne for den digitale forvaltning.
På konferencen hørte jeg en paneldebat om SOA. Her var det ikke Odysseus men Sisyfos, jeg blev mindet om.
De græske guder har dømt Sisyfos til for evigt at rulle en sten op ad en bjergside. Hver gang Sisyfos er tæt på at nå toppen, ruller stenen væk fra ham, og han må starte forfra.
Som paneldebatten viste, er det tilsyneladende it-afdelingernes skæbne: At stræbe efter en perfekt it-arkitektur, men det nås aldrig helt. Nogle af de it-folk, jeg har talt med, nævner da også nogle af de samme udfordringer, som de stod overfor i forbindelse med DCOM og CORBA:
Hvordan håndteres versionering af services, hvordan vedligeholder man effektivt distribuerede systemer og hvordan sikres fejlsøgning i et komplekst, distribueret it-miljø.
Hvordan ser det ud hos jer?

OriginalModTime: 26-10-2006 13:55:50




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere