Dansk enegang koster førerposition

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. november 2006.


Danmark har i høj grad forsøgt selv at udvikle en elektronisk patientjournal. Nu mener både branche og eksperter, at Danmark skal åbne mere for internationale systemer.

Hvis du bliver indlagt på et dansk sygehus i dag, vil sandsynligheden for, at du får en elektronisk patientjournal, (EPJ) være omkring fifty-fifty. For trods milliarder af kroner og år med ambitiøse udviklingsprojekter er den elektroniske patientjournal stadig langt fra at være en realitet.
- Den elektroniske patientjournal er lidt af et Loch Ness-uhyre. Alle taler om den, men der er ikke nogen, som har set den, lyder den kritiske vurdering fra Erik Kristensen, der er formand for flere end 5.000 overlæger i Overlægeforeningen.
Han stiller sig meget kritisk over for EPJ-projekterne hidtil og mener ikke, at de systemer, som eksisterer i dag, er omfattende nok til at fortjene betegnelsen elektronisk patientjournal. Han mener, at Danmark trods en tidlig start med EPJ-udvikling ikke har formået at udvikle solide dokumenterbare fordele ved EPJ.
De mange besværligheder med at få elektroniske patientjournaler til at fungere i Danmark har fået kritikere til at sætte spørgsmålstegn ved den danske strategi med udvikling af systemerne fra bunden. Store internationale koncerner, som IBM, Oracle og Siemens arbejder med EPJ i flere lande. Alligevel er EPJ-projekterne i Danmark i høj grad blevet udviklet, uden at man har hentet systemer eller komponenter fra udlandet.
Søren Lauesen, professor på IT Universitetet i København, mener, at fastholdelsen af en særlig dansk standard har mindre betydning. Vælger man en international standard, får man for eksempel adgang til flere leverandører.
Søren Lauesen ser dog ikke standarder som det mest centrale for en god udvikling. Han mener, at Danmark lige så godt kan vælge en enkelt leverandør af EPJ til hele landet, fordi strategien med mange leverandører har låst markedet endnu mere end en enkelt leverandør ville.
- De danske systemer er alle sammen specielt tilpasset Danmark. Siemens laver det måske mest udbredte EPJ-system i verden, og de vil ikke røre Danmark, så længe man fastholder en dansk standard, siger Søren Lauesen.

Danmark kunne vælge i højere grad at tilpasse de danske standarder til et internationalt marked. På den måde vil det være lettere at købe "hylde-EPJ" i udlandet.
Dette forslag bliver dog mødt med et afvisende svar fra chefen for IBM Healthcare i Nord- og Østeuropa.
- Der eksisterer ikke en færdig EPJ i nogen andre lande, siger Hans Erik Henriksen.
Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Orla Hav (S), mener, at det ville være fint at købe standarddele af systemerne i udlandet. Lige nu ser han det dog ikke som en realistisk mulighed, fordi udbuddet ikke er der. Samtidig påpeger han, at man altid vil skulle tilpasse systemerne.
- I USA har de nogle regnskabsbaserede systemer, som ikke passer på vores system. Elektroniske patientjournaler skal bygges op om lovgivning og praksis i de enkelte lande, siger Orla Hav.

De danske EPJ-leverandører er faktisk også positive over for at nærme sig de internationale standarder.
Freddy Lykke er administrerende direktør i CSC Scandihealth og sidder på formandsposten i IT-Branchens udvalg for sundheds it.
Han forklarer, at leverandørerne i Danmark bakker op om at lægge den danske standard tæt på den fremherskende standard for sundhed, HL7. Selv om konkurrencen i Danmark øges, mener Freddy Lykke, at det vil gå begge veje.
- Vi vil jo få mulighed for at eksportere til andre lande, siger Freddy Lykke, som mener, at Danmark har noget at tilbyde andre lande. For de andre er heller ikke kommet langt. Han nævner eksemplerne i England.
- Det store program hos National Health Service har heller ikke levet op til forventningerne, siger Freddy Lykke, som fremhæver Danmark og Norge som to af de lande, der er længst fremme. Og mens leverandørerne drømmer om at vinde markedsandele på tværs af landegrænser, så går myndighederne i flere lande også med internationale planer.

Mike Bainbridge er klinisk arkitekt i National Health Service, NHS, i England. Han mener, at det vil øge kvaliteten af EPJ-systemerne, hvis flere lande gik sammen om noget af den praktiske udvikling.
- Ved at skubbe det over landegrænser, så kan vi gøre problemerne mindre. Der vil være en hel masse problemer, som vil være de samme på tværs af grænser, for eksempel sikkerhed, certificering og databasearkitektur, forklarer Mike Bainbridge. Han mener, at det i høj grad er et spørgsmål om at designe systemerne, så lokale og nationale forhold ikke er en del af et internationalt samarbejde. For selv om NHS for nylig er blevet nødt til at udskifte leverandørerne af den engelske EPJ, så mener Mike Bainbridge, at tiden er moden og samtidig ved at løbe ud for at få effektiv EPJ.
- Hvis vi ikke gør det nu, så vil vi ikke kunne løse de opgaver, som det forventes, at vi kan om otte års tid, konstaterer han med henvisning til, at både England og Danmark forventer et større pres på sundhedssektoren.

Billedtekst: Lederskab De mange besværligheder med at få elektroniske patientjournaler til at fungere i Danmark har fået kritikere til at sætte spørgsmålstegn ved den danske strategi med udvikling af systemerne fra bunden.

OriginalModTime: 02-11-2006 15:58:56




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere