It-branchen er for selvfed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 27. oktober 2006.


It-branchen lider stadig under efterveer fra den bristede boble. Branchedirektør i ITEK Tom Togsverd mener, at branchen skal passe på med at gentage tidligere tiders dårlige vaner under det nuværende opsving.

Optimismen er ikke til at tage fejl af. Branchedirektør i ITEK, Tom Togsverd, mener, at det går godt. Men måske går det lidt for godt. Selv om han mener, branchen er godt rustet til fremtiden, minder han om, at ikke engang digitale træer vokser ind i himmelen.
Tom Togsverd mener, at it-virksomhederne skal holde tungen lige i munden under det igangværende opsving. For da it-boblen bristede i 2001 kostede det ikke kun penge. Branchedirektøren mener, at det også kostede en stor del af den tillid, der var til it-virksomhederne.
- Dengang troede it-branchen jo nærmest, at den kunne gå på vandet, siger Tom Togsverd. Han kom til som direktør for Dansk Industris branche­organisation ITEK i 1999, så han har fulgt branchen gennem den store krise. Og når han analyserer den danske it-branche i dag, mener han, at det er vigtigt at huske lektien fra krakket.
- Der var helt sikkert mange, også herinde, der ikke ligefrem havde ondt af it-branchen, konstaterer Tom Togsverd.
Han henviser til de andre brancher, som er samlet i Dansk Industri. Medfølelsen kunne være på et lille sted, fordi dele af it-branchen nærmest dømte traditionelle produktionsfag døde i de glade dotcom-dage.
Samtidig oversolgte nogle it-virksomheder deres produkter. Tom Togsverd mener, at det stadig sidder i danske virksomhedslederes bevidsthed, og derfor har it-branchen haft svært ved at vinde indflydelse. I dag er stemningen ved at vende.
- Mange danske virksomheder kan se, at de kan få noget ud af it, siger Tom Togsverd og tilføjer:
- Hvis vi er for optagede af, at it er godt i sig selv, og har de der selvfede reaktioner, så er der risiko for, at vi får problemer.

Den selvkritiske melding kommer efter en ny undersøgelse peger på it-branchen selv, som den største barriere for øget og bedre brug af it. Tom Togsverd har stor tillid til, at branchen har masser af kvalitet at byde på. Alligevel er han også tilbøjelig til at betragte branchen selv, som den største barriere. Han hæfter sig ved, at it-branchen måske skal ændre sin selvopfattelse.
- Vi skal tage udgangspunkt i kundens problemer, og det er kernen i et hvert godt samarbejde, at man ikke oversælger sit produkt, siger Tom Togsverd. Han bruger ord som hjælper, sidemand og serviceleverandør, når han skal beskrive it-virksomhedernes rolle i fremtiden.
ITEK-direktøren mener, at de helt store muligheder for Danmark i fremtiden ligger i samspillet mellem forskellige brancher og områder. Det er blandt andet derfor, han mener, at virksomhederne kan komme til at spænde ben for sig selv.
Tom Togsverd er stadig optimist, når det gælder Danmarks konkurrencemuligheder i fremtiden. Virksomhederne kan dog ikke gøre det alene. Fokus fra politikerne skal øges.

Især forskning og offentlig it burde ifølge Tom Togsverd blive prioriteret højere. Han mener, at det er helt centralt, at der laves et decideret sektorforskningsprogram på it-området. Hvis det ikke sker, bliver det svært at bevare forskningsmiljøer, som har en størrelse, der gør dem bæredygtige. Og uden højt kvalificerede forskningsmiljøer vil det være svært for Danmark at tiltrække forskningsmidler fra EU og svært for virksomhederne at finde dygtige samarbejdspartnere i Danmark.
- Vi skal have del i globaliseringsmidlerne, og jeg tror også, at vi vil få det, lyder det fra Tom Togsverd, som dog påpeger, at ordene informations- og kommunikationsteknologi er fraværende i de strategier regeringen har lagt frem. Branchedirektøren tror på, at midlerne kommer, men det er ikke det eneste område, hvor han mener, at regeringen burde have mere fokus på it.
- På dette område burde det være en fordel, at vi har en stor offentlig sektor, siger Tom Togsverd med et skævt smil. Dansk Industri har traditionelt ikke haft mange rosende ord til overs for en stor offentlig sektor. Tom Togsverd synes dog, at det i denne sammenhæng burde kunne bruges til landets bedste. Han mener, at det åbner muligheden for at skabe helhedsløsninger, som kan eksporteres i større eller mindre stykker.
Den digitale forvaltning skal være i topklasse, hvis systemerne skal eksporteres. Tom Togsverd mener, at finansminister Thor Pedersen (V) har en vigtig rolle i at drive den udvikling frem. En opgave, finansministeren ikke har løftet godt nok.
- Finansministeren kunne godt tage flere initiativer. Vi mangler en big guy, som kan presse på centralt, siger Tom Togsverd. Til gengæld roser han indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens initiativ til en central organisation, som skal koordinere arbejdet med de elektroniske patientjournaler.
- Den slags initiativer skal vi have på flere områder. Indtil nu er tingene blevet besluttet for decentralt, konstaterer Tom Togsverd.

Billedtekst: lederskab Tom Togsverd mener, at finansminister Thor Pedersen (V) har en vigtig rolle i at drive den digitale forvaltning frem. En opgave, finansministeren ikke har løftet godt nok. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 26-10-2006 15:52:09




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere