IBM ser muligheder for forretning i open source

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Giv kunden en gratis forsmag via open source og lad ham betale prisen for det fulde produkt. Chefen for IBM's globale open source-strategi fortæller om tankerne bag IBM's open source-strategi.

- Vi arbejder med open source, fordi vi ser forretningsmuligheder. Annonceringen af vores open source-strategi er et budskab til vores partnere og markedet om, at vi ser forretningsmuligheder i open source udover Linux, siger Adam Jollans, chef for IBM's globale open source strategi.
Med open source-strategien, der blev lanceret i august, giver IBM en oversigt over de områder, hvor virksomheden er i gang med open source-projekter. Det er de fleste it-områder. Det betyder dog ikke, at IBM vil gøre alle deres programmer til open source.
- Hvis vi ser et produkt som kandidat til open source, foretager vi en evaluering: Giver det mening for kunderne, for markedet, for vores partnere og for IBM at åbne koden? Hvad skal den nye forretningsmodel være, spørger Adam Jollans.
Netop spørgsmålet, om der eksisterer en holdbar forretningsmodel for at åbne kildekoden for et IBM-produkt, er essentielt. Hvis der ikke er en forretningsmulighed med udsigt til overskud, så er det ikke interessant.
- Vi er i open source for at øge indtægter og vækst, som Adam Jollans udtrykker det.

Adam Jollans mener, at der kan vælges forskellige forretningsmodeller for open source. Forretningsmodellen for IBM's Linux-forretning har vist sig særdeles profitabel. IBM havde i 2003 indtægter på to milliarder dollars fra Linux-relateret forretning. De penge blev hevet ind på salg af hardware i form af Linux-servere, konsulentservices til installation og konfiguration samt salg af software, der kører på Linux-platformen. Siden dengang er Linux-aktiviteterne, ifølge Adam Jollans, vokset.
- En forretningsmodel kan være support, integration, og software på toppen af open source-produktet, forklarer Adam Jollans.
En anden udbredt forretningsmodel er lancering af et knapt så funktionsrigt open source-program og så en mere featurerig enterpriseudgave af programmet. Den model anvender IBM eksempelvis for udviklingsværktøjer. Open source-udviklingsplatformen Eclipse er således gratis, mens Rational Software Development-platformen koster penge. Rational-udviklingsplatformen er baseret på Eclipse.
- Eclipse hjælper vores Ra­tional-forretning, når folk går fra at anvende Eclipse til at anvende Rational, siger Adam Jollans.

Den samme strategi lå bag IBM's opkøb af firmaet Gluecode sidste år. Gluecode havde specialiseret sig i software og services til open source applikationsserveren Geronimo. IBM anvendte Gluecodes Geronimo-ekspertise til at lancere en gratis udgave af Web­Sphere Application Server: WebSphere Community Edi­tion.
- WebSphere Community Edition er til mindre installa­tioner, mens WebSphere Application Server (som koster penge, red.) anvendes i medium og store installationer. Vi gør det nemt at flytte fra WebSphere Community Edition til WebSphere Application Server, når kunderne får det behov, forklarer Adam Jollans.
Han mener, at open source allerede har en stor indflydelse på software-industrien, og at den indflydelse vil vokse.
Eksempelvis har IBM taget open source-udviklingsmodellen til sig.
- Vi synes, at udviklingsmetoden med peer-review af koden (udviklere gennemgår hinandens kode for fejl, red.) giver bedre kvalitet. Det har påvirket IBM's egen softwareudviklingsproces, også for ikke-open source produkter. Samtidigt arbejder vi for, at IBM-udviklere har adgang til så mange kodebyggeklodser som muligt. Vi opmuntrer folk til at dele software, ligesom open source gør, siger Adam Jollans.
Han understreger, at fordi et program er open source, så er det ikke en kvalitetsgaranti i sig selv.
- Kvaliteten af open source kan være bedre end anden software. Men der findes mere end 100.000 open source-projekter, og det er ikke alle, der har en god kvalitet, siger Adam Jollans.

For kunderne er det interessante ved open source den umiddelbare tilgængelighed.
- Kunder er normalt ikke interesserede i kildekoden, men er interesseret i softwarens pålidelighed, og hvor nemt det er at få fat på programmet. Open source kan typisk hentes frit og afprøves uden forpligtelser. Hvis kunden finder programmet interessant, kan han tegne serviceaftale eller lignende. Samtidig sørger open source også for, at man ikke låses fast til en leverandør, mener Adam Jollans.
Den frihed ser Adam Jollans som en af styrkerne ved open source. Han betragter open source som en del af en generel bevægelse mod større åbenhed i it-verdenen.
- Open source er en del af open computing med åbne standarder og specifikationer. Det er en måde at bygge it på. Ideen stammer fra den akademiske verden. Det gælder om at bygge videre på andres viden og samarbejde om viden. Det begynder at komme ind i software, mener Adam Jollans.

Billedtekst: pålidelighed - Kunder er normalt ikke interesserede i kildekoden, men er interesseret i softwarens pålidelighed, siger Adam Jollans, chef for IBM's globale open source strategi. Foto: Torben Klint

OriginalModTime: 19-10-2006 15:39:41




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere