Udfordring: Ekstrem innovation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. oktober 2006.


Lars Kolind er bekymret. Han mener, at hvis Danmark ikke hæver ambitionsniveauet, kan vi være kørt agterud i den internationale konkurrence om 20-30 år. Han peger på uddannelse og ledelse som vejen frem.

Danmark skal frem i skoene. Tankegangen i folkeskolen skal ændres, og det samme skal den hos erhvervslivets ledere.
- Det er vores udfordring at være ekstremt innovative. Det, vi lærer børnene i folkeskolen, er at reproducere i stedet for at skabe, og det går igennem hele uddannelsesforløbet, siger Lars Kolind.
Han har med et par store erhvervssucceser manifesteret sig som en af dansk erhvervslivs markante personer. Han peger på dansk tankegang, når han skal forklare, hvorfor Danmark i hans optik placerer sig
i midterfeltet af verdens it-­nationer.
- I Danmark er man for let tilfreds. Vi skal vise større dristighed. Hvis man skal gå foran, skal man have en højere ambition. Det er meget få virksomheder i Danmark, der har en ambition om at være bedst i verden, siger Lars Kolind og tilføjer, at de, der siger højt, at de vil være bedst i verden, oftest mødes med et grin.
- Vi har brug for, at der er nogle virksomheder, som bliver bedst i verden, siger han.
Og det er nødvendigt for at bevare velstanden i Danmark. Lars Kolind mener, at det kræver noget af både erhvervsliv og politikere at styre Danmark sikkert ind i fremtidens videnssamfund. Store reformer skal på bordet for at bevare velstanden.
Et af de steder, hvor Lars Kolind gerne vil se en markant ændring, er på uddannelsesområdet. Han langer ud efter den politik, som føres på folkeskoleområdet i dag.
- Man skal tænke på en helt ny måde med hensyn til folkeskolen. Det er det allerstørste problem. Lige nu snakker man om større faglighed, flere tests og mere firkantede undervisningsplaner, hvor man definerer, hvad eleverne skal sige til eksamen, siger Lars Kolind.
Han mener ikke, at det ruster børnene ordentligt til en fremtid, hvor det drejer sig om at skabe kreative løsninger.

Kritikken begrænser sig ikke til folkeskolerne. De højere uddannelser får også kritik.
- Direktørerne i virksomhederne er uddannet efter bøger, som er halvtreds år gamle, siger Lars Kolind og tilføjer, at han ikke som sådan er utilfreds med de danske forhold.
- Det bekymrer mig, at vores uddannelser ikke giver os et større forspring. Hvis vi ikke får mere fart på, så bliver vi indhentet, siger han.

Den tidligere koncernchef i Oticon har af flere omgange hentet store beløb på salg af virksomheder. Senest har han i begyndelsen af september hentet et trecifret millionbeløb på salget af Retail Internet. Han prædiker nytænkning og ambitioner på it-området.
- Vi skal være ekstremt innovative og kunne kombinere viden om mange forskellige fag, og et af dem er it, siger Lars Kolind.
Han mener, at den danske it-sektor skal gå målrettet efter den niche, hvor der arbejdes med organisationer samtidig med it-systemerne.
- Vi skal være fantastiske til at udvikle applikationer. Vi skal være gode til at få systemer og organisationer til at arbejde sammen på en ny måde, siger Lars Kolind.
Da han var koncernchef for Oticon, var en af succeserne at få de to ting til at spille sammen. For Lars Kolind mener ikke, at Danmark skal fokusere på den tunge teknik.
- Det største potentiale er at bruge it i brudfladen mellem menneskelig adfærd og it. Det handler om at udvikle organisationer, der fungerer bedre ved at bruge it til for eksempel human ressource, siger Lars Kolind, som mener, at it kan understøtte utroligt mange processer, så folk kommer til at arbejde meget bedre sammen.
- It er en nødvendig forudsætning, men det er ikke tilstrækkeligt til, at vi får flyttet det, vi skal. Man skal også kunne noget mere og kombinere det med it, konstaterer Lars Kolind.

Den største trussel mod stabiliteten i dansk økonomi er ifølge Lars Kolind, at selv veluddannede i fremtiden risikerer at skulle konkurrere med et lønniveau på 20 kroner i timen. Han mener, at den udfordring kræver handling fra direk-
tionsgangene og især virksomhedsejere og politikere.
- Jeg er bekymret for, at hvis vi ikke gør noget, vil vi i løbet af en 20-30 årig periode ikke på nogen måde kunne opretholde det velstandsniveau, vi kender, lyder analysen fra Lars Kolind.
Han sammenligner med det billede, politikerne tegner af en fremtid med flere ældre og færre på arbejdsmarkedet til at producere. Det billede bliver først for alvor foruroligende, hvis de, der arbejder, ikke kan få mere end 20 kroner i timen.
- Hvis der er nogen i Kina, som vil gøre det samme arbejde, men til 10 kroner i timen, så skal vi kunne noget, de andre ikke kan, siger Lars Kolind.
Han er helt sikker på, at kvalitet og nytænkning er måden at sikre Danmark.
- Vi kan aldrig blive de billigste. Vi skal være de bedste. Så enkelt er det. De vil altid være billigere i Kina eller Indien eller et andet sted, siger han.
Lars Kolind mener, at det er ejerne af virksomhederne i Danmark, som skal sætte gang i udviklingen. De skal forlange, at lederne bruger it- og innovation til at sikre bedre ledelse. For ledelse er helt centralt for fremtidig succes.
- De kommer til at tjene penge på det. Så aktionærerne skal stille krav om, at lederne tager bestik af den verden, vi er i.

Hvis Lars Kolinds visioner skal have luft under vingerne, er det dog ikke kun virksomheder og folkeskole, der skal udvikles. Dansk Industri, arbejdsgiverforeningen og Dansk Handel og Service skal lave storstilede udviklingsprojekter, der retter sig mod at udvikle bedre ledelse gennem it. Samtidig vil Lars Kolind have fagbevægelsen til at ændre sig fundamentalt. I stedet for at være virksomhedernes modstander, skal fagforeningerne aktivt være med til at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.
- Lønnen og arbejdsforholdene skal nok følge med af sig selv, forsikrer Lars Kolind.

Den kreative proces og metoder til at finde nye løsninger skal også gøre deres indtog i de offentlige beslutningsprocesser, hvis Lars Kolind kunne få sin vilje.
Han peger på, at det ikke er nok at lave et råd, hvor det konstant er de samme parter, der drøfter ændringer. Lars Kolind er formand for Poul Due Jensens fond, som ejer Grundfos. En koncern med en lang tradition for kreativ produktudvikling.
- Man sætter sig ikke ned og skiller en pumpe fra hinanden og forbedrer de enkelte dele. I stedet forsøger man, at skabe en ny type pumpe, forklarer Lars Kolind.
Han har ikke opskriften på nøjagtig, hvordan det kan gennemføres i den offentlige sektor. Men han fastholder, at kreative processer må kunne indføres.

Faktaboks:
Blå Bog
Født 1947
Cand.scient. i matematik og statistik, HD i organisation.
Lars Kolind var koncernchef for Oticon og William Demant Holding 1988-98 og inden da direktør i Radiometer og på Forskningscenter Risø.
Bestyrelsesformand og
-medlem samt investor i en række virksomheder og organisationer. Sidder blandt andet i bestyrelsen for fonden bag Grundfos, Unimerco Group, Zealand Pharma, Scancom
International, BankInvest Venture fonde, Kolind A/S, Qnet Inc., Kristeligt Dagblad, LinKS og World Scout Foundation.
Adjungeret professor ved Handelshøjskolen i Århus.
Tilknyttet the Wharton School Executive Education Programme.

Tre veje til dansk succes
Lars Kolind foreslår tre konkrete tiltag, som kan forbedre Danmarks muligheder i den fremtidige globale konkur-
rence.

1. Omlægning af folkeskolen fra den nuværende tænkning med flere test og faglighed. I stedet for skal skolen fokusere på at lære børnene at skabe nye ideer.

2. Fagbevægelsen skal ændre sin rolle og gå sammen med erhvervslivet for at styrke danskernes kompetencer. Løn og arbejdsforhold vil følge med af sig selv.

3. Nye arbejdsmetoder skal indføres, når staten skal løse samfundsproblemer. I stedet for at nedsætte råd med de sædvanlige parter, skal samfundet benytte kreative udviklingsprocesser.

Billedtekst: Fremsyn Vi skal være ekstremt innovative og kunne kombinere viden om mange forskellige fag. Ifølge Lars Kolind er et
af fagene it. Foto: Tom Ingvardsen/Scanpix

OriginalModTime: 05-10-2006 14:40:59




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere