Danske pc-byggere sakker agterud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Lokale pc-byggere er presset af faldende hardwarepriser og danskernes hang til bærbare. Pc-analytiker Anders Elbak, IDC, forventer alligevel, at de lokale pc-producenter kan fastholde markedsandelene på længere sigt, hvis de formår at udnytte deres nærhed til kunden og satser mere på serviceydelser.

Danske pc-byggere har haft det svært de senere år, hvor faldende hardwarepriser, storvækst i salget af bærbare og hård konkurrence fra både discountmærker og mærkevarer har gjort indhug i de lokale pc-byggeres markedsandele.
- Totalt set lå de lokale producenters andel på omkring otte procent af det danske pc-marked i 2005, hvilket er et fald fra ni procent i 2004, siger Anders Elbak, research manager hos IDC.
Faldet i markedsandel kommer på trods af, at pc-byggerne solgte 10.000 flere pc'er i 2005 end året før (85.000 styk). Det lyder som lidt af en modsigelse, men det samlede pc-marked voksede ganske enkelt endnu mere i samme periode. Og væksten stammer primært fra salg af bærbare computere, hvor pc-byggerne står svagt.
- Mange pc-byggere holder sig væk fra de bærbare. Det skyldes blandt andet, at de har svært ved at tjene penge på selv at samle egne modeller, da priserne er trykket helt i bund. Hvis de kan tjene flere penge på at sælge en bærbar fra Acer, HP eller Fujitsu Siemens, end ved at samle den selv, så er der jo heller ingen grund til at spilde sin tid med det, siger Anders Elbak.
Han mener også, at mange lokale pc-producenter har holdt igen med selv at bygge bærbare, da fejlraterne på de nødvendige komponenter historisk har vist sig at være højere end på komponenter til stationære pc'er. Samtidig spiller det en rolle, at komponenterne til bærbare groft sagt alle sammen stammer fra tre-fire fabrikker i Taiwan. Her er mærkevareproducenterne førstevælger, når der sendes nye komponenter og design på gaden, fordi de køber ind i langt større målestok, end en pc-bygger fra eksempelvis Odense.
- Når de lokale pc-byggere kommer til fadet er der måske kun den nye model, der ligner en skotøjsæske, tilbage, og det gider de selvfølgelig ikke spises af med, siger Anders Elbak.
De lokale pc-byggere tabte også mar-
kedsandele på stationære pc'er til discount
mærker i 2005, og her var det primært tyske Medion, der erobrede terræn fra de danske pc-producenter.
- Sidst på året og i 2006, har de lokale dog vundet noget tilbage, da de har haft rimelig succes med mediecenter-pc'er, og det er gået noget tilbage for Medion, siger Anders Elbak.
Han mener, at de danske pc-byggere har grund til en vis optimisme. Det skyldes først og fremmest, at der er rigtig godt gang i salget af pc'er generelt. 2006 tegner til at blive et nyt rekordår for pc-salg i Danmark. Hvor der i 2005 blev solgt lige godt en million pc'er, så var der allerede i første kvartal i år solgt næsten 290.000 pc'er i Danmark. Det svarer til 19 procent flere end i samme kvartal sidste år.
Dertil kommer, at pc-byggerne kan blive endnu bedre til at udnytte nærheden til kunderne.
- De kan med held - det er allerede sket flere steder - skifte strategi og satse langt mere på tjenesteydelser. Mange kunder vil gerne betale lidt ekstra for kvalificeret betjening, support og vejledning, siger Anders Elbak. ?

Billedtekst:
- 2006 tegner til at blive et nyt rekordår for pc-salg i Danmark, siger Anders Elbak
Foto: Torben Klint

Boks:
De største
i Danmark
HP er samlet set stadig den største pc-sælger i Danmark med en samlet markedsandel på 23 procent. Noget efter følger Acer og Dell med en markedsandel på 17 procent hver.

OriginalModTime: 04-10-2007 13:56:33




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere