ILM modnes - men der er lang vej endnu

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 1. september 2006.


seriøsitet ILM tages nu alvorligt af forretningen. Så mangler vi blot rigtige ILM-løsninger, mener analytiker.

For blot fire måneder siden advarede Bjarne Madsen, solution principal i HP og nordisk formand for storage-
organisationen SNIA, om, at det fortrinsvis var it-folk som var optaget af ILM. Forretningssiden i virksomhederne tog ikke ILM alvorligt nok.
- Det er ikke folk fra forretnings­siden, vi ser på vores konferencer. Det er svært at få fat i alle interessenter. Mit indtryk er, at ønsket om ILM mere kommer fra it-afdelingen, for det er stadig holdningen, at storage kun er teknik og derved ikke bliver opfattet som den konkurrencemæssige parameter, det i virkeligheden er, sagde han midt i maj til Computerworld.
Det har ændret sig her i september.
- I øjeblikket ser vi, at der er en stor forståelse fra forretningssiden for, at ILM skal tages alvorligt. Der er en del interne projekter i virksomhederne. Det er vendt fra at være et teknisk krav fra it-afdelingen til at blive mere forretningsdrevet. Der er en fælles forståelse for, at det her er alvorligt, siger Bjarne Madsen i dag.
Han vurderer, at det blandt andet er fordi forretningssiden rammes af lovmæssige krav og regulativer om at have orden på data. Samtidig har den megen omtale af ILM fået virksomhederne til at skærpe fokus på ILM.
- I Danmark er der stor aktivitet inden for staten grundet standarden DS484 [Standard for informationssikkerhed, red.]. Desuden er det meget e-mailarkivering, der driver ILM, siger han.

Bjarne Madsen bakkes til dels op af Claus Egge. Som programchef for IDC's europæiske storage-analytikere følger han udviklingen på storagemarkedet og dermed ILM-udviklingen på nærmeste hold. Han ser en større forståelse hos virksomhederne for vigtigheden af en ordentlig datahåndtering.
- It-brugerne er godt klar over, at de skal kategorisere data og definere processer for håndtering af data, siger Claus Egge.
Han mener dog ikke, at virksomhederne reelt har ILM-løsninger i dag.
- Leverandørerne siger, at de stiler mod ILM og kalder så deres arkiverings- og migreringsværktøjer for ILM-løsninger. Det er ikke ILM-løsninger. Det er arkiverings- og migreringsløsninger, siger Claus Egge.
Ifølge ham er problemet, at arkiveringsløsningerne er rettet mod enkelte datatyper. Der findes ikke en ILM-løsning, der dækker alle data i en virksomhed.
- En komplet ILM-løsning skal dække det hele. Der bør ikke være data, der er uden for ILM-systemets kontrol. Noget af det mest omtalte for tiden er e-mailarkivering. E-mail-arkivering kan komme til at fungere rigtig godt, men det er kun e-mail, som håndteres. Der er så alle mulige andre data, som ikke bliver arkiveret, mener Claus Egge.
Claus Egge har en fortid som it-konsulent i et dansk forsikringsselskab, hvor han for omkring 15 år siden stødte på noget nær en komplet ILM-løsning. Den var dog begrænset til mainframe-platformen.
- IBM's DFSMS-løsning var tæt på, hvad man ønsker at opnå med ILM i dag. Alle filer på mainframen blev kategoriseret på en eller anden måde. Softwaren migrerede automatisk data mellem storage-lag ud fra forskellige klassifikationer, fortæller han.
I dag skal ILM-løsningerne dog spænde over mange platforme.
- Klassifikation er blevet meget sværere end for 15 år siden. Nu skal man gøre det på kryds og tværs af alle mulige platforme. Arkiverings- og migreringsværktøjer fungerer i dag, men ikke på tværs af platforme og ikke som en samlet ILM-løsning, siger Claus Egge.
Det skaber en del udfordringer for it-chefer.
- Spørg en hvilken som helst it-mand, om han har styr på alle sine data. Han vil ryste på hovedet, lyder det fra Claus Egge.
- Jeg ser ikke noget værktøj, der spænder over alle de forskellige operativsystemer og storagesystemer, siger Claus Egge og tilføjer optimistisk:
- Det kommer hen ad vejen.
Et af de nye områder, som kan give it-afdelingerne ekstra arbejde med at håndtere data, er de webbaserede samarbejdsapplikationer som www.groupcare.dk og www.projectplace.co.uk. Det er dog noget, som endnu ikke har den store udbredelse.
- Webbaserede samarbejdsapplikationer som groupcare og writely har været meget omtalt, men det ser ikke ud til, at det er noget, som bekymrer it-cheferne endnu, oplyser Claus Egge.
Han mener, at for den slags webbaserede løsninger vil en it-afdeling ikke tage ansvaret for data. Hvis en it-chef finder ud af, at brugen af webbaserede løsninger breder sig i en virksomhed, skal han begynde at definere regler for brugen og ansvarsplacering.
Bjarne Madsen har heller ikke hørt, at webbaserede samarbejdsapplikationer uden for it-afdelingens kontrol anvendes i stor stil, så SNIA har ikke praktiske erfaringer med håndtering af den slags data. Han forestiller sig dog, at virksomhederne fremover skal tage stilling til anvendelsen af den slags applikationer og definere processer for håndtering af applikationernes data.

Faktaboks:

SNIA's definition på ILM
Storageorganisationen SNIA (Storage and Network Industry Association) udgav i 2004 en definition på ILM:

"ILM består af politikker, processer, praksis og værktøjer, der anvendes til at tilpasse forretningsværdien af information med den mest passende og omkostningseffektive it-infrastruktur fra tidspunktet informationen bliver født til dens destruk­tion."
DS484
Staten har indført DS484, som er den danske version af ISO-standarden 17799. Standard for informationssikkerhed. Alle statslige institutioner skal have indført DS484 inden 1. januar 2007.

Billedtekst:
ILM-enighed Claus Egge, IDC, (t.v.) og Bjarne Madsen, SNIA, er enige om, at der i dag er en større forståelse i virksomhederne for vigtigheden af en ordentlig datahåndtering.

OriginalModTime: 14-09-2006 10:32:47




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere